Linkovi

Vašington ponavlja da stav o podršci nezavisnom Kosovu nije promijenjen


U sred vrlo dinamične diplomatske aktivnosti u vezi sa budućim statusom Kosova, Bušova administracija naglašava da i dalje podržava plan UN koji Kosovu nudi nadziranu nezavisnost. Izvještaj novinarke Glasa Amerike, Stefani Ho.

Predstavnici međunarodne Kontakt grupe sastali su se u srijedu u Beču radi dogovora o daljim koracima u procesu definisanja statusa Kosova. Učesnici sastanka uzdržali su se od komentara tih razgovora, a nije bilo ni zvaničnog saopštenja. Novi pregovori Beograda i Prištine mogli bi da počnu već početkom narednog mjeseca. Ključni nesporazum je i dalje oko prijedloga Martija Ahtisarija o nadziranoj nezavisnosti za Kosovo. Taj plan podržavaju SAD i evropski saveznici. Rusija i Srbija mu se protive. Beograd umjesto toga nudi široku autonomiju južnoj pokrajini.

Savjet bezbjednosti je odložio glasanje o rezoluciji o Kosovu, suočen sa ruskom prijetnjom veta. Srpski parlament je usvojio rezoluciju kojom najavljuje "energičan odgovor " u slučaju da SAD i države EU priznaju nezavisnost Kosova bez saglasnosti UN. U Vašingtonu, portparol Stejt Dipartmenta Šon Mekormak /Sean McCormack/ priznao je da nesporazuma ima i da ga je, kako je rekao, izgleda teško otkloniti.

"Bilo bi optimalno kad bi postigli punu saglasnost o ovom pitanju. Nisam siguran da ćemo do te tačke doći. Mislim da, imajući u vidu gdje se trenutno nalazi diplomatski proces, malo je vjerovatno da će biti pune saglasnosti."

Mekormak je naglasio da je cilj Bušove administarcije – podrška nezavisnom Kosovu na osnovu Ahtisarijevog plana. Upozorio je, istovremeno, da ukoliko Kosovo ne bude dobilo nezavisnost, postoji mogućnost nasilja u regionu.

"To nije dobro za narod u regionu. Nije dobro za Evropu. Nije dobro za nas. U interesu nam je stabilniji region."

Međunarodna zajednica sve više brine da kosovski lideri postaju sve više nestrpljivi i frustrirani nazadovanjem u procesu i odlaganjima, te da mogu unilateralno proglasiti nezavisnost. Šon Mekormak dodaje da su američki predstavnici u pregovorima predočili "vrlo otvoren" prijedlog ruskoj strani. Naglasio je da SAD nisu promijenile stav i da ne podržavaju ništa drugo osim pune nezavisnosti Kosova, ali da diplomatska aktivnost ima za cilj, kako je rekao, da utvrdi ko će sve podržati tu opciju.

XS
SM
MD
LG