Linkovi

Toni Bler na Bliskom istoku prvi put u funkciji međunarodnog izaslanika


Ističući da je došao da sasluša, nauči i potom prenese utiske, Toni Bler je razgovarao sa izraelskim predsednikom Šionom Peresom, palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom i izraelskim premijerom Ehudom Olmertom.

Bler je sada izaslanik takozvanog Međunarodnog lvarteta za Bliski istok koji čine Sjedinjene Države, Rusija, Ujedinjene nacije i Evropska unija. To je njegova prva poseta regionu u novoj ulozi. Bivši britanski premijer izjavio je posle razgovora sa izraelskim i palestinskim zvaničnicima da veruje da je napredak moguć.

«Mislim da se oseća nova mogućnost. Ali postavlja se pitanje da li, kako i kada ta svest o mogućnosti može da bude pretvorena u nešto opipljivo. Ovde sam da bih razgovarao sa Izraelcima i Palestincima, ne samo o izazovima i problemima već i o potencijalnim odgovorima i rešenjima».

Izraelski predsednik, Šimon Peres, rekao je da izraelski zvaničnici pozdravljaju Blerov novi angažman, ali je procenio da će se u novoj ulozi, Bler suočiti sa brojnim izazovima.

«Postoji realna šansa da on uspe, što bi bio i naš uspeh. Ne umanjujem teškoće, njih je mnogo, ali kada god morate da se bavite realnim pitanjima morate da pregovarate o problemima, morate da prevazidjete protivljenje, sumnju i skepticizam».

Bler ima ograničen mandat. Međunarodni kvartet mu je poverio zadatak da ispita kako se mogu izgraditi i reorganizovati palestinske institucije, ali on nema ovlašćenje da bude mirovni posrednik između Izraelaca i Palestinaca.

Bivši britanski premijer razgovarao je i sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, na Zapadnoj Obali u Ramali. Njih dvojica se nisu obraćali novinarima posle razgovora. Saeb Erekat, blizak Abasov saradnik izjavio da je Blerova misija dobrodošla, ali da je nemoguće odvojiti politička, bezbednosna i ekonomska pitanja kada je reč o palestinskom pitanju.

Erekat je takodje naglasio da će Blerova misija izgradnje palestinskih institucija biti teška dok god traje izraelska okupacija Zapadne obalu i dok Izraelci nastavljaju da grade naselja na toj teritoriji. Blerov mandat takodje komplikuje i podela između ekstremista Hamasa koji kontrolišu pojas Gaze i pokreta Fatah predsednika Abasa, koji kontroliše veći deo Zapadne obale. Lideri Hamasa kritikovali su Blerov dolazak ističući da će njegov pokušaj da ignoriše Hamas, ugroziti šanse za uspeh. U svakom slučaju, Bler je rekao da kao predstavnik medjunarodne zajednice, neće sarašivati sa Hamasom, do god ta grupa bude odbijala da prizna Izrael i doke se ne odrekne se nasilja.

XS
SM
MD
LG