Linkovi

Danas vam predstavljamo bučni i vedri filmski mjuzikl “Hairspray”


Prešao je put od kultnog filmskog klasika iz 1988. do mjuzikla na Brodveju koji je 2003. nagrađen prestižnom nagradom Toni. A sada pravi pun krug i vraća se na veliki ekran kao bučni i vedri filmski mjuzikl.

Dobro došli u Baltimor, u saveznoj državi Meriland godine 1962. Frzure su podignute visoko i drže se čvrsto zahvaljujući "Spreju za kosu", međutim, moda nije jedino što se menja, posebno za tinejdžerku po imenu Trejsi Turnbled. Svakog dana posle škole Trejsi žuri kući da uključi televizor i prati lokalni plesni šou. Trejsi duboko u svom srcu zna da će jednog dana i ona plesati u tom šouu, bez obzira na veliko protivljenje svoje punačke mame koja se zove Edna.

Sve se dešava šezdesetih godina, tako da je borba za ljudska prava pogodila i 'Korni Kolins šou'. Konzervativni vlasnici TV stanice smatraju da je jedan dan crnaca nedeljno sasvim dovoljno, ali Trejsi i ostali tinejdžeri žele da bela i crna deca plešu zajedno. Debitantkinja Niki Blonski tumači ulogu Trejsi i kako ova 18-godišnja Njujorčanka kaže ostvario joj se životni san.

“Videla sam mjuzikl na Brodveju kada sam imala 15 godina i potpuno sam se oduševila. Obožavala sam ga i više od svega želela da budem Trejsi. Stoga, sada kada čujem sebe kako pevam pesmu "Good Morning Baltimore" i vidim da je moj glas na saundtreku zajedno sa Mišel Fajfer, Kristoferom Vokenom, Kvin Latifom i Džonom Travoltom, potpuno sam zaprepašćena.“

Njenu veliku majku Ednu u filmu igra Džon Travolta. Da, isti onaj mačo muškarac iz «Briljantina», «Groznice subotnje večeri» i mnogih akcionih hitova, ovog puta je u ulozi žene od 130 kilograma. Veteran velikog ekrana sigurno nije novajalija kada je reč o mjuziklima. Sa 20 godina je bio na turneji sa pomenutim «Briljantinom», a a Brodveju je debitovao još 1974. Pevanje i igranje u ulozi žene bilo je međutim novi izazov za Travoltu:

“Kriterijum je bio da to mora da bude žene, ne muškarac obučen u ženu. Ako sam mogao da se prerušim toliko verno, onda gluma ne predstavlja toliki problem. Moja sposobnost da se krećem i plešem omogućila mui je da ti pokreti deluju ženstvenije, i to je ono što mi je pomoglo. Uz pomoć vizuelnih efekata, mogao sam da se posvetim interpretaciji svog lika i plesnim pokretima i znao sam da mogu da uradim sve to.”

Još jedan veteran mjuzikla, doduše s početka svoje karijere, Kristofer Voken, tumači ulogu Trejsinog oca i Edninog muža. U filmu igraju i Kvin Latifa, Mišel Fajfer i Džejms Marsden. Reditelj filma je ujedno i izvršni producent i koreograf – Adam Šenkmen:

“Ako obratite pažnju na moju karijeru pre nego što sam počeo da režiram, koreografija je ono što sam oduvek radio. Za dve nedelje sam smislio osam numera, samo je izlazilo iz mene kao ništa. Ono što je bio izazov jeste učiniti sve na setu da se osećaju prijatno u udobno u svojim ulogama i pokušaju da eksperimentišu … neki od glumaca koji su imali iskustva nisu radili mjuzike 30 godina. Svako od njih morao je da ima puno poverenje u meni i to je ono što je meni samom mnogo pomoglo. Ovo je trebalo da bude moja vizija … i sve ono što će gledaoci videti je upravo ono što sam zamislio u svojoj glavi.”

Scenario za "Hairspray" koji je napisala Lezli Dikson je adaptacija onog za brodvejski mjuzikl i scenarija originalnog filma koji je režirao Džon Voters. Muziku su potpisali Mark Šajman i Skot Vitman.

XS
SM
MD
LG