Linkovi

Veliki kanjon u Arizoni jedan od sedam prirodnih čuda sveta


Reka Kolorado je milionima godina godina stvarala kanjon dug preko četiri stotine kilometara i širok 24 kilometra na pojedinim mestima. Sada posetioci ove popularne turističke atrakcije mogu na još jedan način da se upoznaju sa njom.

Pasarela iznad kanjona u obliku potkovice duga je 21 metar. To je jedinstveni vidikovac za posetioce koji mogu da zavire u dubinu kanjona od 1200 metara. Dejvid Džin, gradjevinar koji je realizovao ovaj projekat, seća se iskustva u Velikom kanjonu nakon kojeg se rodila ta ideja.

”Bio sam ovde 1996. godine. Vozio sam se helikopterom iznad kanjona od dna do vrha. Nakon toga pitao sam se kako bi izgledalo šetati medju stenama. Tako je rodjena ideja o pasareli.“

I mada će Džin 25 godina imati pravo na deo profita od ovog projeta vrednog 30 miliona dolara, Indijanci iz plemena Hualapai, koji su se složili sa izgradnjom pasarele na svojoj teritoriji duž zapadnog ruba Velikog kanjona se nadaju da će prihod od turista pomoći da se ublaži siromaštvo u njihovoj zajednici.

Šeri Jelouhok je izvršni direktor Korporacije Veliki kanjon, koja nadgleda turistički biznis ovog plemena:

”Ovaj projekat će doneti preko potrebna sredstva našim ljudima. Mesto Pič Spring u Arizoni udaljeno je od nas 56 kilometara. Imamo dosta socijalnih i ekonomskih problema sa starijim gradjanima, kao i obrazovne, infrastrukturne i brojne druge potrebe. Ovim ćemo dobiti više radnih mesta. Naše pleme ima samo 2200 pripadnika. Koristi nećemo imati samo mi već i okolne zajednice,“ kaže Šeri Jelouhok.

Pasarela će, kako se očekuje, biti centar turističke industrije plemena Hualapai, koja obuhvata turističke letove helikopterima, spuštanje splavovima ni Kolorado, kaubojski grad i muzej sa replikama indijanskih naseobina. Teodor Kuasula, predsednik upravnog odbora Korporacije Veliki kanjon, kaže da lideri plemena imaju viziju koja seže van turizma i profita.

”Želeli smo da usadimo vrednosti, kulturu i da nikad ne zaboravimo odakle smo potekli. Isto tako brinućemo o onima koji krenu za nama. Posebno želimo da obezbedimo da naši mladi imaju sva sredstva i obrazovanje, želimo da se oni vrate i da rukovode ovim mestom. Za samo nekoliko godina, to ćemo i uspeti.“

Nakon trogodišnje gradnje, pasarela je otvorena za javnost u martu 2007.godine. Od tada, Hualapai Indijanci imaju šest puta više svakodnevnih posetilaca. Ipak, ne podržavaju svi izgradnju ove pasarele. Jedan od protivnika je i Robet Arnberger, bivši upravnik Nacionalnog parka Veliki kanjon.

”Veliki kanjon zaslužuje daleko više od uzbudljive vožnje ili uzbudljive šetnje nad njegovim obodom,“ kaže on.

Medjutim, graditelj, Dejvid Džin kaže da je dizajn pasarele ekološki podoban, jer koristi recikliranu vodu i solarnu energiju. Pored toga ova struktura je projektovana tako da može da izdrži olujne vetrove kao i snažne zemljotrese. Do sada je pasarela privukla preko 100 hiljada posetilaca.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG