Linkovi

Bela kuća: U poteri za terorističkim vođama sve opcije moguće


Savetnica predsednika Buša za pitanja unutrašnje bezbednosti, Frensis Tousend, kaže da Sjedinjene Države sarađuju sa vladom Pakistana kako bi se eliminisali teroristi u pograničnim krajevima prema Avganistanu. Ona jasno ističe kako će Bušova administarcija, u krajnjem slučaju, posegnuti i za vojnom intevencijom u tim udaljenim krajevima Pakistana.

Frensis Taunsend kaže da SAD predano sarađuju sa pakitanskim predsednikom Pervezom Mušarafom u borbi protiv terorista u pograničnom kraju prema Avganistanu.

"Kao prvo i najvažnije, sa pakistanskim saveznicima sprečavamo stvaranje bezbednih utočišta za teroriste."

Pored toga, Taunsendova je gostujući u programu TV mreže Foks ovako odgovorila na pitanje o mogućim dodatnim merama koje bi SAD mogle da preduzmu i unilateralno.

"Sarađujemo sa Pakistanom, ali predsednik Buš je jasno rekao prioritet je zaštita Amerikanaca. Stoga, nijedna opcija nije skinuta sa stola."

Međutim, pakistanski šef diplomatije Huršid Kasuri upozorio je gostujući u programu TV mreže CNN Late Edition, na posledice unilateralne vojne akcije.

"Ako imate superirnost tehnologije u obaveštajnim delatnostima, podelite informacije sa nama. I kada govorite o napadima na ciljane mete, izgubićete propagandni rat."

Protekle sedmice objavljena je Procena američke obaveštajne zajednice u kojoj se upozorava da se Al Kaida regrupiše. U tom izveštaju se navodi da je teroristička mreža uspostavila operativne centre u pograničnim krajevima Pakistana prema Avganistanu, ponajviše zahvaljujući sporazumu o nenapadanju koji je predsednik Mušaraf sklopio sa plemenskim vođama u spornom području.

Direktor Nacionalne obaveštajne zajednice, Majk Mekonel izjavio je televiziji NBC da se predsedniku Mušarafu -pokušaj da problem u pograničnom kraju reši politički – očigledno osvetio.

"Umesto izbacivanja Al Kaide, stvorili su bezbedno utočište za obuku i regrutovanje. Tako da je Al Kaida u tom periodu uspela da povrati određeni momentum."

Mekonel je još kazao i kako veruje da je Osama bin Laden živ i da se krije u kontroveznom pograničnom području na taritoriji Pakistana. Naglasio je, međutim, da je predsednik Mušaraf jedan od najjačih saveznika SAD u ratu protiv terorizma, napominjući pri tom ofanzivu koju je Mušaraf pokrenuo protiv ekstremista nakon što je prekrišen mirovni dogovor sa plemenskim vođama.

XS
SM
MD
LG