Linkovi

Zatočeni Nemac živ, ultimatum za 23 južnokorejska taoca pomeren


Talibani su danas saopštili da je jedan od dvojice Nemaca za koje su rekli da su ubijeni još živ, a ultimatum za puštanje 23 južnokorejska taoca ponovo odložili za 24 sata.

Nastavljaju se teški pregovori talibana i plemenskih vođa, koji imaju ulogu vladinog posrednika, o južnokorejskim taocima otetim u četvrtak u provinciji Gazni, 140 kilometara južno od Kabula. Ultimatum za nihovo oslobađanje juče je odložen za danas u 16.30 , a danas za sutra u isto vreme.

"Pregovori se nastavljaju ali se ne odvijaju dobro. Ako budu nastavljeni na isti način, taoci će biti ubijeni", upozorio je portparol talibana Jusuf Ahmadi.

Druga grupa talibana otela je dan ranije, u susednoj provinciji Vardak, dvojicu Nemaca i četvoricu Avganistanaca. "Jedan Nemac i četiri avganistanska taoca, čiju smo smrt objavili, i dalje su živi", rekao je Ahmadi.

"Za njihovo oslobađanje tražimo od avganistanske vlade da oslobodi 10 talibanskih zarobljenika, u suprotnom ćemo ih ubiti", upozorio je Ahmadi.

Talibani su bez dokaza tvrdili u subotu da su ubili sve taoce otete u Vardaku, što su Kabul i Berlin demantovali rekavši da je jedan od nemačkih talaca još živ. Telo njegovog sunarodnika, na kojem su vidljivi tragovi ranjavanja, nađeno je u nedelju. Autopsija treba da utvrdi da li je on zaista ubijen, kao što tvrde talibani, ili je umro od srčanog udara kao što to tvrdi Kabul. Portparol Ahmadi je potvrdio da je jedan avganistanski talac u nedelju uspeo da pobegne.

Nemačka kancelarka Angela Markel je istakla da Berlin neće pristati na ucene u vezi sa taocima.

XS
SM
MD
LG