Linkovi

Rusija: Odluka o Kosovu samo u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija


Rusija je pozvala na nastavak pregovora o statusu Kosova bez vremenskih ograničenja i navela da konačnu odluku o statusu pokrajine treba da donese Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Pozivamo da se izvuku ispravni zaključci iz prethodne etape pregovora o statusu. Nova runda pregovora Beograda i Prištine ne treba da bude vremenski ograničena", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ministarstvo je saopštilo da je neophoda i razrada faktora koji bi strane stimulisali na kompromis i korišćenje dodatnih mera za realizaciju standarda u pokrajini i rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u punom obimu.

"Posebno ukazujemo da obustavljanje rada na rešavanju problema Kosova u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija u ovoj etapi, ne označava izvlačenje te teme iz okvira Ujedinjenih nacija. Samo odluka Saveta bezbednosti može biti legitimna, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.
.
Ministarstvo je ukazalo da će pokušaji da se Ujedinjene nacije zaobiđu u rešavanju problema Kosova biti u suprotnosti s međunarodnim dokumentima o Kosovu, da će destabilizovati Balkan i ohrabriti separatiste u celom svijetu.

XS
SM
MD
LG