Linkovi

Tadić: Skupština treba da potvrdi jedinstvenu politiku o Kosovu


Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da skupštinska rezolucija o Kosovu i Metohiji treba da konstatuje da je Srbija u pregovorima o budućem statusu te pokrajine definisala jedinstvenu državnu politiku.

"Rezolucija treba još jednom da definiše politiku Srbije u procesu rešavanja budućeg statusa Kosova i Metohije i da iza te politike stanu sve državne institucije, što je značajna poruka međuarodnim političkim činiocima", rekao je Tadić u intervjuu agenciji Beta.

"Rezolucijom se ponovo potvrđuje da će se Srbija boriti svim političkim i pravnim sredstvima za očuvanje svog integriteta i suvereniteta na celoj teritoriji", istakao je on.

Tadić je rekao da je važno da Vlada dobije mandat da sastavi pregovarački tim, kako bi kao institucija koja je nadležna za pregovore preuzela svoj deo odgovornosti, da država zauzme poziciju traženja rešenja za Kosovo i Metohiju koje je prihvatljivo za obe strane, a da se ni jednog trenutka ne ugrozi integritet i suverenitet Srbije. Za zahteve jednog dela opozicije da Rezolucijom Srbija navede koje će mere preduzeti prema onim državama koje bi eventualno bilateralno priznale nezavisnost Kosova, Tadić je rekao da bi Srbija na taj način "usvojila gubitničku politiku".

Predsednik Srbije je rekao da se nada da će predstavnici albanskih političkih institucija odustati od namere da na Dan albanske zastave, 28. novembra, kosovski parlament donese deklaraciju o proglašenju nezavisnosti, što je najavio premijer Kosova Agim Čeku. On je kao "lošu vest" ocenio takvu "jednostanu deklaraciju koja bi mogla da ugrozi čitav region" i pozvao albanske privremene institucije da pokažu odgovornost, kako ne bi došlo do ozbiljnih poremećaja na međunarodnom planu. Predsednik Srbije je rekao da očekuje od Albanije i svih drugih država jugoistočne Evrope da pokažu maksimalnu uzdržanost i u narednom periodu, jer bi to bilo dobrodošlo za pronalaženje kompromisnog rešenja.

Tadić je rekao da ideja o podeli Kosova, koja se pominju u određenim krugovima, nije ovog trenutka na pregovaračkom stolu i da sada nije aktuelna. Predsednik Srbije je rekao da je u situaciji da uvek izrazi zahvalnost Rusiji zbog principijelne podrške kada je u pitanju KiM, kao i da ne odustaje da utiče na predstavnike američke i evropske politike.

"Naša spoljna politika ima tri prioritetna stuba. To su EU, Rusija i SAD jer samo tako možemo graditi jednu stabilnu i prosperitetnu politiku u Srbiji", istakao je on.

Tadić je rekao da Srbija politiku o Kosovu tretira kao svoje fundamentalno političko i pitanje vlastitog integriteta i da tu nema spora, a da Rusija i Srbija imaju saglasnu politiku o budućem statusu Kosova i Metohije u ovom trenutku.

"Istovremeno nema nema nikakve dileme da Srbija niti može postati država u Ruskoj federaciji niti dodatna država SAD. Srbija može jedino postati 28. ili 29. članica EU. Mi smo i politički, bezbednosno, ekonomsko, kulturno i istorijski deo evropskog prostora i tu nema apsolutno nikakve dileme", istakao je Tadić.

Vlada dobro funkcioniše, politička stabilnost i ubuduće

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je zadovoljan funkcionisanjem Vlade Srbije i što su odmah po njenom formiranju počeli pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom i ispunjavanje predizbornih obećanja. U intervjuu agenciji Beta, Tadić je rekao je formiranjem Vlade uspostavljena unutrašnja stabilnost koja je bila neophodna građanima, ali i državi da bi rešvala sva sporna pitanja.

Prema njegovim rečima, već na samom početku rada Vlade vide se pozitivni rezultati, počeli su pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, država ima bolju poziciju u pregovorima o Kosovu, ali pomaka ima i u ekonomiji, kao što je investicija General motorsa u Zastavu. Tadić je istakao da je okončanje saradnje sa Hagom pretpostavka svih evropskih integracija, pa i za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju

"Ako Ratko Mladić nije u Srbiji, ona sigurno ima snage da to dokaže, ali mi danas ne znamo da li je on u Srbiji, a da bismo to saznali moramo neprekidno da vršimo istražne radnje, a one su sasvim sigurno pretpostavka potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji", rekao je on.

Kada je reč o Radovanu Karadžiću, Tadić je rekao da nikada do sada niko nije evidentirao njegovo prisustvo na teritoriji Srbije nakon rata.

"Dakle, to može biti samo dodatni pritisak na Srbiji i ja ne prihvatam takvu vrstu pritisaka", Rekao je Boris Tadić u intervjuu agenciji Beta.

XS
SM
MD
LG