Linkovi

Avganistan: Talibani prete da će ubiti 20 južnokorejskih talaca


Portparol talibana upozorio je danas da će najmanje 20 južnokorejskih i nemačkih talaca, otetih u Avganistanu, biti ubijeno, ukoliko Nemačka i Južna Koreja ne povuku svoje vojnike iz te zemlje.

Kari Jusuf Ahmadi, koji tvrdi da govori u ime lokalnih talibana koji su preuzeli odgovornost za otmicu, rekao je da će 18 južnokorejskih i dva nemačka taoca biti likvidirani, ako te dve zemlje ne povuku svje vojnike iz Avganistana do danas u podne.

Južnokorejske putnike koji su autobusom iz Kandahara išli za Kabul juče su oteli talibani kada su u provinciji Gazni, južno od Kabula, zaustavili autobus. Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje saopštilo je da je 18 volontera, građana te zemlje, oteto. Južna Koreja nema vojne snage u Avganistanu, već samo kontingent lekara i inženjera. Dva Nemca i šestoro Avganistanaca oteto je u sredu jugozapadno od Kabula i još nisu pušteni na slobodu, dok je jedan državljanin Nemačke otet ovog meseca na zapadu Avganistana oslobođen posle nekoliko dana.

Talibani ubili i drugog nemačkog taoca

Talibani su danas ubili i drugog nemačckog državljanina otetog u sredu u Avganistanu, rekao je danas portparol talibana Kari Jusuf Ahmadi.

"Avganistanska vlada nas nije kontaktirala, tako da smo ubili i drugog taoca", rekao je Ahmadi, koji je ranije danas saopštio da je jedan od dvojice Nemaca pogubljen hicima iz vatrnog oružja u 12.05, po lokalnom vremenu.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslov je, međutim, saopštilo da informacija o ubistvu dvojice nemačkih državljanina nije potvrđena iz nezavisnih izvora. Dvojica Nemaca, čiji identitet nije saopšten, oteti su u sredu u provinciji Vardak, oko 100 kilometara južno od Kabula.

Avganistansko Ministarstvo demantuje Talibane

Avganistansko Ministarstvo inostranih poslova demantuje tvrdnju da su dva Nemca koja su oteli pripadnici Talibana ubijena. Portparol Talibana je danas saopštio da su ekstremisti ubili taoce pošto je prošao rok koji su otmičari dali nemačkoj i avganistanskoj vladi za ispunjenje zahteva. U svakom slučaju, avganistanska vlada tvrdi da je jedan od talaca umro od posledica srčanog udara, a da je moguće da je drugi živ. Podsetimo da su dva nemačka inženjera prekjučeoteta u centralnom Avganistanu zajedno sa pet avganistanskih kolega. Frans pres navodi da je talibanski portparol saopštio da su Avganistanci pobijeni. Taliban je objavio da će pobiti taoce ako Nemačka ne pristane da povuče tri hiljade svojih vojnika iz Avganistana i ako ne budu oslobođeni zatvoreni pripadnici Talibana u Avganistanu.

U međuvremenu, policija u Avganistanu je saopštila da su u napadu pobunjenika na jedan privatni konvoj u zapadnom delu zemlje, poginuli 25 pripadnika Talibana i četiri člana obezbeđenja. Napad se dogodio kasno sinoć u okrugu Bakva na zapadu pokrajine Farah. Takođe, u današnjem artiljerijskom napadu NATO-a u pokrajini Kunar na istoku zemlje, poginuo je jedan civil, a pet je ranjeno, ali nije saopšteno da li se radilo o artiljerijskom napadu na pobunjenike ili vojnojvežbi.

XS
SM
MD
LG