Linkovi

Uhapšen neimenovani irački političar zbog navodnih veza sa Al Kaidom


Iračani, oduševljeni pobedom svoje fudbalske reprezentacije u četvrtfinalu Kupa Azije, danas su pucajući u Bagdadu ubili tri osobe. Policija je saopštila da je u slavljeničkoj pucnjavi ranjeno najmanje 25 ljudi. Nešto ranije, američka vojska je saopštila da je u noćašnjem vazdušnom napadu severno od prestonice Bagdada, poginulo šest pobunjenika, a da je pet ranjeno. U današnjem saopštenju se navodi da je vazdušni napad izvršen posle otvaranja vatre na pripadnike američkih snaga u mestu Huseinija. Takođe je saopšteno da su iračke i koalicione snage uhapsile jednog neimenovanog iračkog političara zbog navodnih veza sa Al Kaidom. U saopštenju se navodi da su irački vojnici juče došli u kuću jednog člana gradskog veća u As-Sadiji, da bi uhapsili osobu za koju se navodi da je svojevremeno bio gradonačelnik tog mesta i da je navodno povezan sa otmicama, ubijanjem i ucenama u pokrajini Dijala. Savetnici iračkih vojnika su u ovoj akciji bili pripadnici američkog Odreda za specijalne operacije. Takođe danas, iračka vojska je saopštila da su njeni pripadnici ubili pet ekstremista i zarobili više od 40 u operaciji na istoku pokrajine Dijala, u blizini iranske granice.

Antiteroristička policija u Peruđi uhapsila tri Marokanca

Antiteroristička policija u Italiji je danas u Peruđi uhapsila tri Marokanca – imama Korčija El Mustafu i njegova dva pomoćnika, pod optužbom da su povezani sa terorizmom. Policija je saopštila da traga i za četvrtim muškarcem, koji je možda pobegao iz zemlje. Šef antiterororističke policije Karlo di Stefano je izjavio da su uhapšeni pripadali ekstremističkoj ćeliji koja je vodila i terorističku školu u džamiji pored Peruđe. Istražitelji optužuju uhašene da su regrutovali i obučavali teroriste za akcije u inostranstvu. Takođe se navodi da su uhapšeni koristili filmove i druge materijale o terorističkoj taktici, daunloudovane sa interneta.

Kim Kje Kvan: Pjongjang bi trebalo da dobije reaktore na laku vodu

Severnokorejski pregovarač za nuklearna pitanja, Kim Kje Kvan, izjavio je da bi Pjongjang trebalo da dobije reaktore na laku vodu za proizvodnju električne energije, u zamenu za zatvaranje nuklearnog pogona u Jongbjonu. Kim je novinarima na aerodromu u Pekingu, pred povratak u Pjongjang, rekao da je zadovoljan rezultatima najnovijeg kruga razgovora šest strana o zatvaranju nuklearnog programa svoje zemlje. Tokom trodnevnih razgovora koji su juče završeni, Pjongangu nije postavljen rok za zatvaranje nuklearnih pogona. Nastavak razgovora je zakazan za septembar. Podsetimo da je američki državni sekretar Kondoliza Rajs u februaru rekla da bi o izgradnji reaktora na laku vodu moglo da se razgovara tek kada Severna Koreja u potpunosti prekine svoje nuklearne programe.

XS
SM
MD
LG