Linkovi

Džordž Buš: U Iraku se događaju frustrirajući neuspesi i važni uspesi


Predsednik Buš traži da Kongres odobri godišnji vojni budžet pre početka letnjeg odmora u avgustu. Predsednik kaže da je prerano za procenu uspeha njegove odluke da uputi 30 hiljada dodatnih vojnika u Irak.

Predsednik Buš kaže da se u Iraku događaju frustrirajući neuspesi i važni uspesi. Posle sastanka sa vojnim organizacijama koje podržavaju rat, predsednik je ponovo pozvao Kongres i američki narod da daju još vremena njegovoj strategji da uputi dodatne trupe u Irak.

«Naša zemlja zaslužuje ozbiljnu raspravu o Iraku, jer će rezultat ovog sukoba imati ogromne posledice za našu zemlju. Neuspeh u Iraku bi omogućio teroristima da dejstvuju iz svojih utočišta i imaju pristup do trećih po veličini naftnih rezervi na svetu.»

Predsednik kaže da bi neuspeh povećao verovatnoću za ponovni dolazak američkih trupa u Irak u budućnosti – da se bore protiv opasnijeg neprijatelja. Neuspeh u Iraku bi uputio – kako predsednik Buš kaže – nepogrešivu poruku neprijateljima da Amerika može da se natera na povlačenje.

«Američko učešće u Iraku ne mora da se završi ovako. Slobodan i stabilan Irak je i dalje dostižan. On ima potencijal da transformiše Bliski istok i približi nas danu kada će radikalne režime da zamene miroljubivi saveznici.»

Predsednik traži još vremena da pokaže da njegova strategija funkcioniše. Ovonedeljna ispitivanja javnog mnjenja, koja su sproveli Informativni program TV mreže CBS i list «Njujork tajms», pokazuju da 74 odsto Amerikanaca veruje da rat ne ide u dobrom smeru. Prošlonedeljna anketa magazina «Njuzvik» ukazuje da dve trećine Amerikanaca smatraju da je predsednikova odluka da uputi dodatne trupe u Irak pogrešna.

Uprkos tome i sve većem nezadovoljstvu u redovima predsednikove političke partije, zvaničnici u Beloj kući izgleda da su uvereni da imaju vremena barem do septembra da promene mišljenje o ratu. Tada će administracija izvestiti Kongres o napretku u tom sukobu. Predsednik Buš traži da zakonodavci usvoje godišnji vojni budžet pre letnjeg odmora u avgustu i kaže da bi čak i oni koji se protive ratu trebalo da podrže povišicu plata za vojnike koji se bore u njemu.

«Vreme je da se okanemo stranačkih strasti, stanemo iza naših trupa na terenu i damo im sve što im treba za uspeh.»

Opozicione demokrate su ove nedelje priredile celonoćnu raspravu o ratu, ali nisu uspele da prikupe dovoljno glasova za usvajanje rezolucije kojom se od predsednika traži da vrati borbene trupe iz Iraka do idućeg aprila. Predsednik je naglasio da politizacija sukoba u Iraku ugrožava šire vojne potrebe.

«Kongres nije uspeo da usvoji jedan sveobuhvatni budžetski predlog. Umesto toga, demokratski lideri su se opredelili za političku raspravu o prevremenom povratku naših trupa iz Iraka.»

Američki predsednik je zaključio da povlačenje trupa treba da bude vojna, a ne politička odluka.

XS
SM
MD
LG