Linkovi

Istraga okolnosti pod kojima je došlo do avionske nesreće u Brazilu još traje


Još se na mjestu tragične avionske nesreće, na aerodromu u Sao Paolu, traga za tijelima žrtava, a kritičari optužuju vladu da nije omogućila adekvatne uslove za bezbjednono sliejtanje na oistu aerodroma Kongonhas.

Do sada je izvučeno 170 tijela žrtava, a nađena je i crna kutija. Niko od 186 putnika i članova poslade nije preživio. Smrtno su stradale još tri osobe koje su se u trenutku pada aviona zadesile na mjestu nesreće. Pet osoba vodi se kao nestalo, a 11 ljudi je hospitalizovano.

Avion Erbas A320 kompanije TAM, skliznuo je sa mokre piste, udario u benzisku pumpu koja je u vlasništvu TAM-a i eksplodirao. Stručnjaci za avijaciju smatraju da je pista aerodroma Kongonhas prekratka za velike avione koji slijeću po kišovitom vremenu. Pista je renovirana prošlog mjeseca, ali još nisu završeni svi poslovi drenaže terena.

Avionska nesreća u Sao Paolu ponovo je kritikama javnosti izložila sistem avijacije u Brazilu – koja je na udaru od septembra kada su 154 osobe poginule u padu putničkog aviona u amazonsku džunglu.

Brazilski zakonodavci vode istragu sistema civilnog vazduhoplovstva, koji je – kažu posmatrači – oslabljen nedostatkom sredstava. Kontrolori leta štrajkuju zbog loših uslova rada i neadekvatne opreme.

Brazilski ministar Valfrido dos Mares Guja rekao je da vlada očekuje od zvaničnika zaduženih za avijaciju, hitno objašnjenje uzroka pada aviona i priejdlog bezbjednosnih mjera koje bi trebalo preduzeti.

XS
SM
MD
LG