Linkovi

Ambasador Rajan Kroker odgovarao na pitanja zakonodavaca sa Kapitol Hila


Ambasador SAD u Iraku, Rajan Kroker, ukazao je odgovarajući američkim zakonodavacima putem video linka iz Bagdada, na promjenjiv napredak koji su ostvarili politički čelnici u Iraku.

Zakonodavci su, na drugoj strani, pokazali nestrpljenje u vezi sa nedovoljnim učinkom iračke vlade, ponovivši pozive za redukciju broja vojnika u Iraku. Debora Tejt izvještava sa Kapitol Hila.

Ambasador Kroker rekao je članovima senatskog spoljnopolitičkog odbora da je iračka vlada učinila određeni napredak, ali da je ostalo još mnogo posla.

"Svakako neću pokušavati da vam iračku vladu prikažem kao model funkcionalnosti i efikasnosti – jer ona to nije. Suočena je sa značajnim teškoćama. Stresovi i tenzije u društvu reflektuju se i na vladu. Ako bih morao jednom riječju da sumiram atmosferu na iračkim ulicama, na selu, u gradskim kvartovima i uopšte širom zemlje, ta riječ bi bila – strah”.

U prošlonedjeljnom izvještaju Kongresu, administracija je ustanovila da je u Iraku ostvaren napredak u manje od polovine od 18 zacrtanih političkih, ekonomskih i vojnih standarda.

Zakonodavci su pokazali da su frustrirani radom iračke vlade, a najveće kritike čule su se upravo od članova Republikanske stranke. Senator Čak Hejgl je republikanac iz Nebraske.

"Koliko dugo je dovoljno? Mi smo u Iraku petu godinu i još ne vidimo političko pomirenje. U stvari, mislim da nazadujemo.'"

Hejgl pripada sve većoj grupi republikanaca koji zahtijevaju promjenu strategije u Iraku – smanjenje vojnog prisustva i jaču diplomatsku inicijativu..

Najviše rangirani republikanac u Odboru, senator Ričard Lugar iz Indijane, predložio je zakon kojim od predsjednika Buša traži da pripremi alternativni plan, uključujući i povlačenje dijela borbenih trupa.

"Moramo se pripremiti za sve što slijedi."

Lugar je pitao ambasadora Krokera da li zna da administracija pripema neki alternativni plan Ambasador je odgovorio da nema informacija o tome i da se fokusirao na implementaciju sadašnje Bušove strategije, koja je uključila slanje pojačanja u Irak.

Lugar je citirao medijske izvještaje koji govore da je planiranje potencijalno komplikovanog razmještanja trupa iz Iraka zaustavljeno zbog političkih pritisaka sa viskog nivoa iz Vašingtona.

Krokerovo svjedočenje uslijedilo je samo dan pošto su senatski republikanci blokirali zakonski prijedlog demokrata kojim se predviđalo povlačenje borbenih trupa iz Iraka do aprila 2008.

Na turneji u Tenesiju, predsjednik Buš je – govoreći o debati u vezi sa povlačenjem trupa - rekao da je postojeća strategija ispravna.

"Uspjećemo ukoliko ne izgubimo živce. Uspjećemo. Sloboda ima kapacitet da u svako doba nadjača tiraniju»

Zakonodavci će o Iraku nanovo debatovati u septembru, kad ambasador Kroker i glavnokomandujući snaga u Iraku, general Dejvid Petreus, budu brifovali Kongres o uspjehu aktuelne strategije.

XS
SM
MD
LG