Linkovi

Savet bezbednosti odložio konsultacije o predlogu rezolucije o Kosovu


Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odložio je za 24 časa za četvrtak najavljene konsultacije o novom, šestom po redu američko-evropskom predlogu rezolucije o Kosovu. Konsultacije su odložene sa obrazloženjem da neki od ambasadora zemalja članica Saveta još nisu dobili instrukcije od svojih vlada.

Na taj način produžena je i neizvesnost da li će ko-sponzori novog predloga, SAD i članice Evropske unije, insistirati da se Savet bezbednosti UN glasanjem izjasni o ovom dokumentu, s obzirom na to da je ruski ambasador Vitalij Čurkin još ranije najavio da će Moskva iskoristiti pravo veta, dok su još tri države, uključujući i Kinu iznele rezerve prema ponudjenom rešenju.

Odluka o tome da li će uopšte biti glasanja o ponudjenom predlogu, koji su i Srbija i Rusija u medjuvremenu odlučno odbile, predstavljaće, prema tumačenjima diplomata u sedištu UN, pokazatelj u kojem će pravcu dalje ići proces odlučivanja o statusu Kosova.

Prema nacrtu rezolucije, Beograd i Priština nastavili bi pregovore 120 dana posle čega bi Ujedinjne nacije prepustile administraciju na Kosovu Evropskoj uniji, dok bi prisustvo NATO trupa bilo produženo.

Najnoviji nacrt ne predvidja automatsku nezavisnost u slučaju neuspeha novih pregovora Beograda i Prištine, ali bi usvajanjem te rezolucije prestala da važi postojeća pod brojem 1244 iz 1999. godine, čemu se protivi Rusija.

Američki ambasador u Ujedinjenim nacijama, Zalmaj Kalilzad, kaže da najnoviji nacrt rezolucije ima podršku članica Saveta bezbednosti, osim Rusije:

”Savet će se ili pozabaviti s tim, uz konstruktivnu ulogu Rusije i preduzeti korak u dobrom pravcu. U suprotnom Rusija će biti odgovorna za premeštanje tog pitanja van nadležnosti Saveta bezbednosti.“

Rusija ima pravo veta u Savetu bezbednosti i već je obećala da će glasati protiv bilo kakve rezolucije kojoj se Srbija protivi. Evropska unija je u utorak nagovestila mogućnost povlačenja pitanja definitivnog statusa Kosova iz Saveta bezbednosti, ukoliko Rusija uskoro ne prihvati neko rešenje. Članovi Saveta izrazili su zabrinutost da bi, bez rezolucije Ujedinjenih nacija, Kosovo moglo jednostrano da proglasi nezavisnost."

Na pitanje novinara da li mu odgovaraju najnovije izmene u predlogu rezolucije, ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin je odgovorio: "Ne".

Kineski ambasador u UN Vang Guangdja nije mogao da direktno kaže kada će biti glasanje o toj rezoluciji navodeći da u Savetu bezbednosti postoji podeljenost i da je pitanje glasanja "u rukama odgovornih" za predloženu rezoluciju.

Guangdja čija zemlja ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti, ukazao je da postoji nacrt predsedničkog saopštenja koje bi moglo da bude izdato posle konsultacija, ali nije to mogao i da definitivno potvrdi.

Rajs ponovila podršku nezavisnosti Kosova

Državni sekretar SAD Kondoliza Rajs ukazala je danas da su SAD odlučne da "na ovaj ili onaj način" dodju do nezavisnosti Kosova.

"Odlučni smo da dodjemo do nezavisnosti Kosova... Ostvarićemo to na ovaj ili onaj način", rekla je Rajs novinarima tokom putovanja za Lisabon, na sastanak "četvorke" za Bliski istok.

"Predsednik je veoma jasno rekao da SAD smatraju da plan Ahtisarija predstavlja odgovarajuću osnovu i da treba dobiti nezavisno Kosovo", dodala je Rajs.

Kondoliza Rajs će u Lisabonu razgovarati i sa šefom portugalske diplomatije Luišom Amadom sa kojim se danas sastaje i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Rajsova će se sa Jeremićem i kosovskim liderima odvojeno sastati u Vašingtonu naredne sedmice.

U Lisabonu su i ostali predstavnici "četvorke" za Bliski istok - generalni sekretar UN Ban Ki Mun, visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana i šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov.

Jeremić: Nametanje nezavisnosti garancija za destabilizaciju zapadnog Balkana

Ministar spoljnih poslova Srbija Vuk Jeremić ponovio je u Lisabonu da se Srbija protivi nametanju nezavisnosti Kosova. "Nametanje nezavisnosti Kosova izvan Saveta bezbednosti UN je garancija za destabilizaciju zapadnog Balkana", upozorio je srpski ministar na konferenciji za novinare sa šefom portugalske diplomatije Luišom Amadom.

Jeremić je rekao da je stav Srbije "suprotan stavu SAD po pitanju Kosova". "Uopšte se ne slažemo", ponovio je i dodao da "nijedna zemlja ne bi bila spremna da se odrekne teritorijalnog integriteta".

Posle razgovora sa portugalskim kolegom, Jeremić je istakao želju Srbije da radi sa SAD kako bi se pronašlo "rešenje koje garantuje mir u regionu".


Kušner: Pregovori mogući i bez nove rezolucije

Ministar spoljnih poslova Francuske Bernar Kušner izneo je mogućnost nastavka pregovora Beograda i Prištine o Kosovu i bez usvajanja nove rezolucije o kojoj će se
danas u Njujorku konsultovati članovi Saveta bezbednosti UN.

Kušner je, kako je danas objavljeno na sajtu njegovog ministarstva, ocenio da "Rusi neće pristati da potpišu" najnoviji nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN i pored svih ustupaka.

"Pod tim uslovima neće biti dogovora o rezoluciji i veoma verovatno neće biti rezolucije. Onda će biti otvoren period pregovora kao što je predvidjeno", rekao je Kušner novinarima u Parizu.

On je izrazio nadu da će biti mogućnosti da Srbi i kosovski Albanci postignu sporazum. "To je odlučila petorka (pet stalnih članica Saveta bezbednosti) i takodje Evropska unija posle višečasovnih razgovora", dodao je Kušner.

"Nadam se da će biti pozitivno. Mnogo se tome nadam. Sve zavisi od Rusa", dodao je Kušner.

XS
SM
MD
LG