Linkovi

Zeković traži da se crnogorske vlasti ozbiljnije odnose prema optužbama za torturu


Istraživač kršenja ljudskih prava Aleksandar Zeković pozvao je nadležne da se efikasnije i ozbiljnije odnose prema navodima o postojanju torture u akciji ‘Orlov let’. On je to rekao na konferenciji za novinare na kojoj su govorile i osobe koje je predstavio kao ‘’građane Crne Gore prema kojima je iskazan neprimjeren i odnos suprotan zakonu od pojedinih pripadnika policije".

Istraživač kršenja ljudskih prava Aleksandar Zeković ukazao je na kršenje ljudskih prava osoba koje nemaju nikakve veze sa krivičnim djelima koje je Tužilaštvo stavilo na teret okrivljenima i zapitao nadležne koliko ima istine u navodima da je u toj akciji primjenjena tortura.

"Oni su mjesecima po izvršenju policijske akcije Orlov let, trpjeli razne posljedice, iako nijednog trenutka nijesu bili predmet interesovanje policije i tužilaštva«, kazao je Zeković.

On je naveo da će "današnji i svi budući nastupi biti u funkciji unapređenja povjerenja i podrške javnosti u policiju i druge segmente krivično-pravnog sistema koji predstavlja temelj vladavine prava".

Zeković je kazao da današnja konferencija nije u funkciji opstrukcije sudskog postupka koji se vodi u vezi sa akcijom Orlov let.

On smatra da se u formiranju imidža i kredibiliteta policije ne smije generalizovati i da je zato važno podsjetiti da su službenici policije lično odgovorni za svoje aktivnosti i propuste, ali i za izdata naređenja.

»Važno je uvjeriti javnost da se identifikovanje i sanckionisanje zloupotrebe službenog položaja vrši na krajnje brz, efikasan i dogovoran način«, kazao je on.

Marina Devdukaj kazala je da je listajući dnevne novina prepoznala inspektora koji je vodio pretres kuće.

Ona je navela da taj inspektor koga je imenovala kao »Gilić« nije spriječio maltretiranje njene porodice. «Nije dozvolio da ustane moj pokojni svekar Nik koji je pola sata četvoronoški kao pas morao da stoji na pločicama«.

Ona je navela i da su joj pripadnici policije odnijeli neke lične stvari i fotografije.

»Do danas mi od oduzetih stvari ništa nije vraćeno«, rekla je ona.

Lindnon Devduković kazao je da nije bio predmet interesovanja policije kako u predkrivičnom tako ni u ostalim postupcima.

»Pošto je policija upala u našu kuću, kako je nailazila na nekog od muških, tako nas je bacala na pod i vezala ruke na leđa. To su radili grubo, ne vodeći računa o godinama i starosti«, kazao je Devduković.

On je rekao da im nije vraćen novac koji im je oduzet.

»Sve što su našli po sobama, fijokama i džepovima oduzeli su i do danas nam nije vraćeno. To je oko dvije hiljade EUR«, kazao je on.

Devduković je naveo da je od policije tražen zapisnik, ali da ga do danas nijesu dobili.

I Danijela Devdiković i Martin Devdukaj su govorili o ponašanju policije prilikom pretresa njihovih kuća.

Oni su optužili policiju da ih je maltretirala i odnijela dokumenta i druge stvari.

XS
SM
MD
LG