Linkovi

Fondacija princa Aleksandra Karađorđevića pomaže najbolje srpske studente


Dvadesetdvoje najboljih studenata iz Srbije već pohadja Univerzitet u Notingemu, u Velikoj Britaniji, a još dvadesetdvoje odlazi i ove godine. Kao i njihove kolege koje se školuju na nekoliko univerziteta u SAD i ostalim razvijenim zemljama - i oni su stipendisti Fondacije princa Aleksandra Karadjordjevića. Princ i njegova porodica poslednjih šest godina žive u Srbiji i intenzivno su angazovani dobrotvornim i humanitarnim radom. Naš kolega Branko Mikašinović boravio je nedavno u Beogradu i sa princom Aleksandorm razgovarao o ciljevim i dosadašnjim rezultatima Fondacije koja nosi njegovo ime.

KARAĐORĐEVIĆ: Fondacija je osnovana sa ciljem da se pomogne našim mladim studentima da steknu iskustvo i usavrše svoje obrazovanje na univerzitetima u inostranstvu i da se potom vrate da bi stvarali bolju budućnost i sebi i našem društvu. Našoj zemlji su preko potrebni kvalifikovani ljudi, koji shvataju kako funkcioniše zapadni svet i koji su spremni da to iskustvo primene u svojoj zemlji.

2--Kakvi su uslovi za dobijanje stipendija i pristupa obrazovnim i naučnim programima i da studiraju u inostranstvu?

KARAĐORĐEVIĆ:To pravo imaju samo najbolji studenti. Ti mladići i devojke su vrhunski studenti u našoj zemlji, a izveštaje koji to potvrdjuju dobijam i od univerziteta u inostranstvu. Veoma se ponosim time. Izbor studenata je neutralan proces preko interneta, tako da nema nikakve pristrasnosti ili nepotizma. Ovim projektom se pružaju mogućnosti vrednim i izuzetnim studentima.

3--Kakav je krajnji cilj fondacije i kakvo je vaše lično angažovanje?

KARAĐORĐEVIĆ: Krajnji cilj je da se pobljša obrazovanje naših mladića i devojaka da bi im se omogućilo sticanje iskustva na zapadu, da bi se upoznali sa zapadnom kulturom i civilizacijom, sklopili prijateljstva, kako bi, nadam se, po povratku dobili dobra radna mesta na osnovu znanja stečenog u inostranstvu. Lično želim da pomognem našim mladim i talentovanim ljudima. Prva grupa studendata već se vratila i veoma povoljno govori o našoj fondaciji i svom iskustvu. Naša zemlja je godinama bila izolovana i u delikatnoj situaciji, a sada je vreme, mislim, da se otvore vrata i da se omogući usavršavanje naše radne snage u inostranstvu.

XS
SM
MD
LG