Linkovi

U Savetu bezbednosti rasprava o rezoluciji o Kosovu koju su predložile SAD i EU


Sjedinjene Države su saopštile da će Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u četvrtak učiniti možda poslednje nastojanje da odobri rezoluciju o statusu Kosova. Kako iz dopisništva Glasa Amerike u Njujorku izveštava Viktorija Kavalir, američke diplomate kažu da budućnost rezolucije zavisi od Rusije.

Prema nacrtu rezolucije, Beograd i Priština nastavili bi pregovore 120 dana posle čega bi Ujedinjne nacije prepustile administraciju na Kosovu Evropskoj uniji, dok bi prisustvo NATO trupa bilo produženo.

Američki ambasador u Ujedinjenim nacijama, Zalmaj Kalilzad, kaže da najnoviji nacrt rezolucije ima podršku članica Saveta bezbednosti, osim Rusije:

”Savet će se ili pozabaviti s tim, uz konstruktivnu ulogu Rusije i preduzeti korak u dobrom pravcu. U suprotnom Rusija će biti odgovorna za premeštanje tog pitanja van nadležnosti Saveta bezbednosti.“

Rusija ima pravo veta u Savetu bezbednosti i već je obećala da će glasati protiv bilo kakve rezolucije kojoj se Srbija protivi. Evropska unija je u utorak nagovestila mogućnost povlačenja pitanja definitivnog statusa Kosova iz Saveta bezbednosti, ukoliko Rusija uskoro ne prihvati neko rešenje. Članovi Saveta izrazili su zabrinutost da bi, bez rezolucije Ujedinjenih nacija, Kosovo moglo jednostrano da proglasi nezavisnost.

Zvanično, iz Moskve nije bilo komentara, mada je Rusija, koja ima pravo veta u Savet bezbednosti UN ranije saopštila da i dalje ne podržava tekst koji su predložili zapadni saveznici.

Pitanje statusa Kosova ključna tema razgovora predsednika Srbije Borisa Tadića i premijera Vojislava Koštunice sa delegacijom Državne Dume Rusije koju predvodi predsednik Dume Boris Grizlov.

Grizlov: Rusija će iskoristiti pravo veta

Grizlov je ponovio poznate stavove Rusije o Kosovu i istakao da ta država neće učestvovati u razmatranju poslednjeg nacrta rezolucije o statusu Kosova koji su predložile SAD i zapadne zemlje jer nije u skladu sa Rezolucijom 1244 i Poveljom Ujedinjenih nacija.

Rusija ima mogućnost, ako to bude pokušano da se stavi pred Savet bezbednosti, da iskoristi pravo veta, rekao je Grizlov i istakao da je Kosovo pitanje Saveta bezbednosti i da UN treba da donose odluke koje će slediti ostali učesnici svetskog života. Poseta visokog ruskog zvaničnika bila je prilika da se ponove i poznati stavovi Srbije povodom Kosova.

Predsednik Boris Tadić istakao je da se Srbija protivi nezavisnosti te pokrajine i da se zalaže za obnavljanje direktnih pregovora koji ne bi unapred imali određen ishod, a povodom najave visokog predstavnika EU za bezbednost Havijera Solane da bi pregovori o Kosovu mogli biti preneti na Kontakt grupu, premijer Koštunica je izjavio da je rešenje kosovskog pitanja moguće samo u okviru Saveta bezbednosti i da bi svaki pokušaj izvlačenja rešenja tog pitanja iz mandata Saveta bezbednosti značio kršenje Rezolucije 1244 i Povelje Ujedinjenih nacija.

Savetnik premijera Srbije Vladeta Janković prethodno je ocenio da izjava američkog državnog podsekretara Nikolasa Bernsa, da će SAD priznati nezavisnost Kosova i da Rusija nije bila konstruktivna u dosadašnjim pregovorima, izaziva ozbiljnu zabrinutost.

Berns je za BBC izjavio da će Kosovo tokom ove godine biti nezavisno, bilo da se odluka o tome postigne u UN ili kroz neki drugi mehanizam. On je dodao da neće dozvoliti da "neko ometa nezavisnost Kosova", pošto che, kako je rekao, SAD održati obećanje dato narodu Kosova da će dobiti nezavisnost.

Čeku traži aktivniju ulogu EU

Premijer Kosova Agim Čeku zatražio je danas od Evropske unije "aktivniji pristup u rešavanju statusa Kosova".

Tokom oproštajnog susreta za ličnim izaslanikom visokog predstavnika EU Havijera Solane na Kosovu Torbjonom Solstrumom, Čeku je ponovio da EU treba da preuzme rešavanje problema statusa Kosova.

Prema njegovim rečima EU to mora učiniti jer je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija blokiran ruskim stavom da ne prihvate rezoluciju koja se zasniva na planu medjunarodnog posrednika Martija Ahtisarija.

Saglasnost Slovačke i Italije

Italijanski premijer Romano Prodi i premijer Slovačke Robert Fico saopštili su u Bratislavi da su stavovi Italije i Slovačke o Kosovu veoma bliski.

"Kada je reč o Kosovu, potvrdjujem naš interes da damo zaista snažan impuls regionu da razvija odnose sa Evropskom unijom, a da zajedno sa ostalim evropskim zemljama kao osnovu uzmemo Ahtisarijev plan (o Kosovu)", kazao je Prodi na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Ficom.

"U temi Kosova, koja interesuje ceo svet, naši stavovi su veoma, veoma bliski", dodao je slovački premijer.

XS
SM
MD
LG