Linkovi

Analitičari nazivaju vodeće nevladine organizcije ”nevladnim igračima“


Većina analitičara smatra da nevladine organizacije igraju važnu ulogu na medjunarodnoj sceni -- od rešavanja gradjanskih ratova do očuvanja prirodne sredine. Analitičari nazivaju vodeće nevladine organizcije ”nevladnim igračima“ aludirajući time na njihov rastući uticaj na svetskoj sceni. Medju tim organizacijama je svakako ”Hjuman rajts voč“ sa sedištem u Njujorku, čiji je direktor Kenet Rot:

“Naš posao je da štitimo ljudska prava svugde u svetu.”

Rot dodaje da njegova organizcija dokumentuje kršenja ljudskih prava od strane država i pobunjeničkih režima.

“Tim izveštajima vršimo pritisak na vlade da poštuju ljudska prava; time ih javno raskrinkamo pred svetom i domaćom javnošću, a tome može da usledi ekonomski pritisak, diplomatski pritisak i, u ekstremnim slučajevima, izvodjenje pred sud zvaničnika odgovornih za zločine u domenu kršenja ljudskih prava.”

”Hjuman rajts voč“ ima partnere u 70 zemalja, a u SAD se bavi uglavnom pitanjima rasne diskriminacije i statusom doseljenika i zatvorenika. Rot ukazuje da je njegovoj organizaciji najveći problem nepoštovanje ljudskih prava koje je ponekad povezano sa borbom protiv terorizma.

“Vlade su shvatile da, kad se pozivaju na borbe protiv terorizma, mogu da imaju odrešene ruke i zanemaruju medjunarodne norme za poštovanje ljudskih prava. Organizacije za poštovanje ljudskih prava insistiraju na tome da poštovanje prava čoveka ne samo da je prava stvar u borbi protiv terorizma, nego je i najefikasniji način za uzbijanje terorizma.”

Ekonomska globalizacija je proteklih godina u prvi plan stavila one nevladine organizacije koje promovišu tržišno orijentisane reforme, ukazuje Džon Saliven, direktor ”Centra za medjunarodno privatno preduzetništvo“. Volonterske organizacije poput njegove, kaže on, veruju da su demokratija i ekonomske reforme lice i naličje iste medalje.

“ Širom Istočne Evrope političke reforme su vodile ekonomskim reformana jer je politički sistem bio zatvoren i tu se ništa nije moglo učiniti. Otvaranje tog sistema je bio prvi korak. U drugim zemljama, poput Afganistana, je obrnuto: usvajanje osnovnih privrednih zakona je ono što ljudima omogućava da učestvuju u političkom procesu.”

Džon Salivan ukazuje da njegova organizacija pokušava da udruži snage sa istomišljenicima širom sveta.

“U raznim zemaljama tragamo za partnerima sa kojima možemo da saradjujemo. Oni naprave plan šta je potrebno uraditi i kojim pravcem reforme treba da idu.”

Saliven smatra da će u svetu, uporedo sa porastom globalizacije, nevladine organizacije igrati sve važniju ulogu u transferu znanja i ekspertize.

XS
SM
MD
LG