Linkovi

Predsednik Džordž Buš pojačava kampanju za mir na Bliskom istoku


Predsednik Buš poziva da se tokom godine organizuje međunarodna konferencija sa ciljem da se mirovni proces pokrene i istovremeno najavljuje veću pomoć umerenoj palestinskoj vladi Mahmuda Abasa. Predsednik Buš traži način da diplomatski i materijalno podrži Mahmuda Abasa i njegovu vladu.

"Podrškom reformama koje sprovode Abas i premijer Fajed, pomoćićemo im da svetu pokažu kako bi palestinska država mogla da izgleda i kako bi funkcionisala. Možemo im pomoći da svetu, regionu i Izraelu dokažu da će palestinska država biti partner, a ne opasnost."

Buš kaže da će SAD organizovati međunarodnu konferenciju ove godine, kojoj će prisustvovati predstavnici Izraela, Abasove vlade i drugih regionalnih činilaca koji podržavaju postojanje susednih država – izraelske i palestinske, koje žive u miru. Cilj američkog predsednika je da san o palestinskoj državi približi stvarnosti.

"Državni sekretar Kondolita Rajs će predsedavati konferencijom. Ona će sa svojim kolegama razmotriti napredak u izgradnji palestinskih institucija. Tražiće se inovativni i efikasni načini za dalju podršku reformama. Istovremeno, biće obezbeđena diplomatska podrška za bilateralne razgovore i pregovore."

Američki predsednik obećava i dodatnu američku pomoć koja će "ojačati umerene i miru sklone snage među Palestincima." Kaže da će od ukupno 190 miliona dolara, ove godine 80 miliona otići direktno Abasovoj vladi za reformu palestinskih službi bezbednosti.

"Sa svom tom pomoći, pokazujemo palestinskom narodu da Sjedinjene Države velikodušno pomažu sve koji su predani miru."

Predsjednik Buš je napomenuo da je pomoć Palestincima – izuzev dela humanitarne pomoći – bila obustavljena posle pobede Hamasa na izborima u januaru 2006. Pomoć je obnovljena pošto je Abas, čije je Fatahove snage Hamas proterao iz Pojasa Gaze, smenio Hamasovog premijera. Buš kaže da je izvesno da su Palestinci na istorijskoj raskrsnici.

"Ovo je trenutak istine za Palestince, a trenutak izbora tek dolazi."

Buš kaže da svet mora da Palestincima pokaže ispravan put.

"Moramo pokazati da, suočeni sa ekstremizmom i nasiljem - stojimo na strani toleranacije i časti. Da umesto haosa i ubijanja - podržavamo zakon i pravdu, a da umesto terora, cinizma i besa - želimo mir u Svetoj zemlji."

Američki predsednik ističe da sve strane imaju još mnogo posla. Zahteva od Izraela da zaustavi širenje jevrejskih naselja i da ukloni neautorizovane ispostave na palestinskim teritorijama. Od palestinske vlade, Buš traži da učini sve što može da se suprotstavi teroristima i zaustavi napade na Izrael.

Izraelski premijer Ehud Olmert pozdravio je novu mirovnu inicijativu američkog predsednika Džordža Buša za održavanje međunarodne konferencije, uz učešće Izraela, Palestinske uprave i nekih arapskih zemalja. Olmertov portparol Miri Ajzen je kazala da Bušova inicijativa daje podstrek pregovorima koji se već vode između Olmerta i predsednika Palesinske uprave Mahmuda Abasa. Radikalni palestinski pokret Hamas je, s druge strane, optužio Buša da planira novi krstaški rat protiv Palestinaca. Portparol Hamasa u Gazi Sami Abu Zuhri je kazao da ta radikalna islamistička organizacija "neće priznati Izrael, niti se odreći oružane borbe".

XS
SM
MD
LG