Linkovi

Brisel: Solana i Ahtisari pesimisti u pogledu nove rezolucije o Kosovu


Specijalni izaslanik UN za Kosovo Marti Ahtisari i visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana zaključili su danas da ima malo izgleda da bude usvojen sadašnji predlog rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu, ali su se založili da se o tome nastave pregovori Beograda i Prištine.

"Treba biti strpljiv kao što sam ja" u rešavanju kosovskog statusa, izjavio je kratko Ahtisari posle sastanka u Briselu i time odgovorio na pitanje novinara da i se ne oseća "izneverenim" što će njegov plan biti primenjen samo delimično. Smatra izaslanik Ujedinjenih nacija, Marti Ahtisari. Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana:

"Mi pozivamo na pregovore, ali da to ne bude vremenski neograničen proces. Govorimo o roku od manje više 120 dana i da status bude u kratkom roku bez sumnje odlučen u, mi se nadamo okviru, Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija".

Visoki predstavnik EU je, ipak, primetio da je "uvek teško reći da je to poslednji čas, poslednja zapeta, poslednji paragraf i ja se nadam da i dalje ima mogućnostri za nagodbu".

"Ako ne bude mogućnosti u Ujedinjene nacije u ovom času, siguran sam da će biti dogovora članova Kontakt grupe da pokrenu proces pregovora manje više u okviru onoga što smo uključili u rezoluciju, a to je 120 dana", rekao je on.

Solana je podvukao da Evropska unija treba da ima ključnu ulogu u tim pregovorima Beograda i Prištine pod okriljem Kontakt grupe.

"Može se u Savet bezbednosti u poslednji čas postići dogovor, ali više nemamo mnogo vremena da probamo da radimo s takvom vrstom rezolucije", upozorio je Solana.

"Ako to bude slučaj, tada ćemo morati da idemo dalje i da po svemu sudeći ponovo pokrenemo pregovore izmedju dve strane", dodao je on.

To bi se, prema njegovim rečima, odvijalo "putujućom diplomatijom izmedju dve strane, i bez rezolucije Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija i da vidimo kako će se, na kraju procesa, situacija razvijati pošto proučimo šta se zbilo u tom razdoblju" od 120 dana.

XS
SM
MD
LG