Linkovi

SAD spremne za nove razgovore sa iranskim diplomatama o situaciji u Iraku


Američki Državni sekretarijat saopštio je danas da su američke diplomate spremne da ponovo razgovaraju sa iranskim diplomatama o situaciji u Iraku. Prethodni susret između ambasadora dve zemlje u Bagdadu, 28. maja, bio je na najvišem nivou u poslednjih gotovo 30 godina.

Funkcioneri nisu izneli nikakve datume i druge informacije o planovima za drugi sastanak sa iranskim diplomatama o Iraku. Ali Državni sekretarijat je saopštio da bi još jedan sastanak bio poželjan, kako bi se ponovo podvukla zabrinutost Sjedinjenih Država zboga, kako se smatra, destabilizujućih aktivnosti Irana u susednom Iraku. Irački ministar inostranih poslova Hošijar Zebari rekao je danas u Bagdadu da će druga runda razgovora na nivou ambasadora biti održana uskoro. Takođe danas, predstavnik Državnog sekretarijata Šon Mekormak rekao je novinarima da ne može da najavi novi sastanak, ali nije demantovao izjavu iračkog ministra da se takav sastanak očekuje uskoro. Mekormak je dodao da će na tom sastanku, ako bude održan, Sjedinjene Države podvući svoje zahteve iznete tokom prvog susreta, da Iran merljivim delima potkrepi svoju izraženu želju da u Iraku zavlada mir:

”Bilo bi primereno da se održi još jedan sastanak licem u lice, kako bi se direktno prenelo iranskim vlastima da, ako žele da vide stabilniji, bezbedniji i miroljubiviji Irak, moraju da promene svoje ponašanje. Moraju da prestanu da podržavaju sektaške milicije koje održavaju sektaške napetosti.“

Američki funkcioneri optužuju Iran da snabdeva pobunjenike projektilima sa kumulativnim dejstvom, koji su se pokazali vrlo efikasnim protiv američkih vojnih vozila.

Prethodni sastanak dve strane održan je u kabinetu iračkog premijera Nurija al-Malikija, između američkog ambasadora u Bagdadu, Rajana Krokera i njegovog iranskog kolege Hasana Kazemija Komija. Obe strane izjavile su da je atmosfera bila dobra, ali nisu izvestile o nekom značajnijem napretku. Sjedinjene Države i Iran nemaju diplomatske odnose od islamske revolucije u Iranu, 1979. godine, kada su ekstremistički iranski studenti zauzeli američku ambasadu u Teheranu i zadržali oko 50 američkih diplomata, koje su oslobodili tek posle skoro godinu dana. Bušova administracija ograničava kontakte u Bagdadu na pitanja unutrašnje bezbednosti Iraka. Međutim, Iranu su predloženi politički razgovori ali samo ako Teheran obustavi obogaćivanje uranijuma i vrati se pregovorima o svom nuklearnom programu.

XS
SM
MD
LG