Linkovi

Kim Miong Gil: Pjongjang spreman da okonča nuklearni program


Severnokorejski diplomata rekao je danas da je Pjongjang spreman da okonča svoj nuklearni program ako Vašington ukine sve sankcije Pjongjangu. Kim Miong Gil, zvaničnik u severnokorejskoj misiji pri UN u Njujorku, potvrdio je da je juče ugašen nuklearni reaktor odmah po dolasku isporuke nafte iz Južne Koreje i rekao da će inspektori Međunarodne agencija za atomsku energiju danas to potvriti.

"Odmah po prispeću prve teške nafte, postrojenje je ugašseno i osoblje će to potvrditi", rekoa je Kim.

Inspektori IAEA bili su proterani iz Severne Koreje krajem 2002. godine kada je počela nuklearna kriza. Tim od 10 ljudi juče je opet došao u tu zemlju kako bi se uverio da je zatvoren reaktor u Jongbionu, oko 100 kilometara severno od Pjongjanga. Zatvaranje reaktora je prvi korak Severne Koreje ka odustajanju od nuklearnog programa i razvoja nuklearnog oružja. Kim je takođe izrazio nadu za dalji napredak u razoružanju i kazao da sledeći korak uključuje zvanično saopštenje Pjongjanga o nuklearnom programu i demonitranju postrojenja. On je, međutim, dodao da će Pjongjang to uraditi samo ako Vašington "paralelno" deluje, što podrazumeva uklanjanje ekonomskih sankcija Pjongjangu i skidanje te zemlje sa liste država koje pomažu terorizam.

Pomoćnik državnog sekretara i glavni izaslanik SAD za nuklearni program Severne Koreje Kristofer Hil rekao je da veruje da bi demonitiranje nuklearnih postojenja Severne Koreje moglo biti završeno do kraja godine i da očekuje da u narednim mesecima Pjongjang da zvaničnu izjavu o atomskom programu. Sastanak predstavnika šest držva koje učestvuju u pregovorima o nuklearnom programu Pjongjanga - SAD, Rusija, Kina, Japan Severna i Južna Koreja, trebalo bi da se održi u sredu u Pekingu.

XS
SM
MD
LG