Linkovi

Rusija suspendovala Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama


Predsednik Putin je danas potpisao dekret i suspendovao učešće Rusije u Sporazumu o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi. U saopštenju Kremlja se navodi da se taj korak preduzima zbog «vanrednih okolnosti koje utiču na bezbednost Ruske Federacije i zahtevaju neposredne mere».

Suspenzija je bila očekivana, jer je predsednik Putin već najavio da bi mogao da zamrzne učešće u sporazumu zbog, kako Kremlj smatra, nepopustljivosti NATO-a u pogledu ključnih aspekata sporazuma. Tim dokumentom se reguliše raspoed trupa i vojne opreme u Evropi i originalno su ga, 1990, potpisali Rusija i članice NATO-a. Devet godina kasnije, ’99, sporazum je dopunjen u skladu sa promenama koje su nastupile posle raspada Sovjetskog Saveza, a među dopunama je na primer zahtev da Moskva povuče sve svoje trupe iz bivših sovjetskih republika, uključujući i Moldaviju i Gruziju.

Rusija je ratifikovala tu verziju i povukla deo svojih trupa iz tih država. Međutim, članice NATO-a odbijaju da ratifikuju dopunjenu verziju sve dok Moskva ne povuče svoje snage u potpunosti. Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, izjavio je da Rusija više ne može da toleriše situaciju u kojoj ona poštuje sporazum, a njeni partneri ne. Rusija takođe optužuje Sjedinjene Države i NATO da «podrivaju stabilnost» Evrope planom za postavljanje protivraketnog sistema u Poljsku i Češku. Rusko Ministarstvo inostranih poslova je saopštilo da će zbog suspenzije prekinuti sve inspekcije predstavnika NATO-a u svojim vojnim poligonima i prestati da ograničava broj svojih konvencionalnih oruđa, kao što su tenkovi, artiljerija i borbena vozila u Evropi. Ipak, portparol Ministarstva inostranih poslova Sergej Kisljak je ostavio otvorena vrata za pregovore o razrešenju ovog spora.

Kisljak je rekao da se Rusija ne protivi razgovoru o rešenju problema i dodao da Moskva poziva svoje zapadne partnere na razgovore o traženju izlaza iz novonastale situacije. Portparol NATO-a Džems Apaturaj, u Briselu je osudio ruski potez i rekao da Zapadna alijansa «žali zbog odluke koja je korak u pogrešnom smeru». Pojedini vojni analitičari kažu da se suspenzija u najvećoj meri odnosi na spor oko protivraketnog štita i da verovatno neće dovesti do gomilanja ruskih vojnih snaga duž granice sa evropskim zemljama.

XS
SM
MD
LG