Linkovi

Ivanko: Bez konačnog statusa Kosova neće biti ekonomskog razvoja


Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko izjavio je da međunarodna zajednica ima plan nepredviđene mogućnosti koji bi bio primenjen u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, ali nije želeo u izjavio za radio B92 da otkrije detalje tog plana.

Portparol UNMIK-a smatra da ipak neće doći do jednostranog priznanja nezavisnosti Kosova iako to svi tumače kao „plan B“ i izražava uverene da se svi još drže „plana A“, odnosno da sve mora da proše kroz Savet bezbednosti UN. Upian šta će međunarodna zajednica da uradi u slučaju jednostranog priznanja nezavisnosti, Aleksandar Ivanko je izbegao odgovor, ponovio da UNMIK želi što pre rezoluciju Saveta bezbednosti i zatim naglasio da postoji plan nepredviđene mogućnosti čije detalje nije želeo da iznosi u javnost.

Portparol UNMIK-a smatra da je u interesu Beograda da insistira na rešenju statusa Kosova u kome će prava Srba biti zaštićena, u kome će moći da nađu posao i zarađuju novac. Bez konačnog statusa neće biti ekonomskog razvoja, a mnogi strani investitori doći će na Kosovo tek kada se reši status, rekao je Aleksandar Ivanko.

A zvanični Beograd u ponedeljak nastavlja stranačke konsultacije oko usvajanja nove parlamentarne rezolucije kojom se još jednom ističe zainteresovanost Srbije da očuva Kosovo u okviru svojih granica.

S namerom da to još jednom pokuša da objasni evropskim liderima, premijer Vojislav Koštunica će u ponedeljak u Lisabonu razgovarati sa predsednikom Portugalije Anibalom Silvom, premijerom Žozeom Sokratešom i predsednikom Parlamenta Žaime Gameom a dan kasnije u Berlinu će se sastati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i ministrom spoljnih poslova Frank-Valterom Štanmajerom.

XS
SM
MD
LG