Linkovi

Državni sekretar Rajs izjavila da iračka vlada nije ostvarila željeni progres


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs izjavila je da iračka vlada nije ostvarila željeni progres, poručivši medjutim kritičarima Bušove administracije u Kogresu da bi novoj strategiji trebalo dati više vremena. U nizu intervjua američkim TV mrežama, dan pošto je administracija podnela izveštaj o ograničenom progresu u Iraku, Rajsova je nazvala tamošnju situaciju teškom dodavši da je to još uvek nedovršen posao. Kondoliza Rajs putuje na Bliski istok idućeg meseca sa sekretarom za odbranu Robertom Gejtsom radi konsultacija sa iračkim saveznicima.

Američka vojska ubila 6 iračkih policajaca i 7 pobunjenika u Bagdadu

Američka vojska je saopštila da su njene snage ubile 6 iračkih policajaca i 7 pobunjenika u Bagdadu tokom operacije hapšenja jednog iračkog policijskig pukovnika optuženog za pobunjeničke aktivnosti. U vojnom saopštenju se kaže da su ulične borbe izbile danas kada je na američke vojnike otovorena vatra sa jednog kontrolnog punka iračke plicije. Zvaničnici kažu da su američki avioni gadjali položaj ispred policije kako bi sprečili dalju eskalaciju. Prema saopšteju američke vojske, uhapšeni policijski pukovnik je vodja šiitiskih pobunjenika koje podržava Iran. U odvojenim operacijama danas u Iraku, dvojica terorista su ubijena, a 19 je uhapšeno. Iračka policija je saopštila da su u granatiranju u bagdadskoj ”zelenoj zoni“ poginula dva iračka vojnika. U razgovoru sa novinarima u Pentagonu, general-pukovnik Bendžamin Mikson je izjavio da se postiže uspeh u borbi sa pobunjenicima i upozorio da bi ishitreno povlačenje američkih sanga iz Iraka bila greška.

Putin: Odnosi sa SAD treba da budu lišeni previranja u političkim trendovima

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da bi odnosi izmedju njegove zemlje i SAD trebalo da budu lišeni previranja u političkim trendovima. On je rekao da bilateralni odnosi ne bi trebalo da zavise od tekućih političkih zbivanja, kao što su izborne kampanje. Te opaske je Putin izneo u svom letnjikovcu nadomak Moskve, na konferenciji američkih i ruskih diplomata i bivših ministara, medju kojima su bili i bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer i bivši ruski premier Jevgenij Primakov. Ruska agencija Interfaks javlja da je predsednik Putin pozvao na globalni raprošman u odnosima dve zemlje. Prema njegovim rečima, naglasak bi trebalo staviti na interese naroda, svetsku privredu, neširenje oružja i energiju.

Iran pristao da inspektori posete reaktor na tešku vodu u Araku

Međunarodna agencija za atomsku energiju sa sedištem u Beču, danas je saopštila da je Iran pristao da njeni inspektori do kraja ovog meseca posete reaktor na tešku vodu u Araku, u skladu sa sporazumom kojim se rešavaju pitanja u vezi sa iranskim nuklearnim programom. Agencija Ujedinjenih nacija je takođe saopštila da su se dve strane dogovorile o načinu rešavanja preostalih pitanja u vezi sa iranskim eksperimentima sa plutonijumom. Sporazum je sklopljen na kraju uče završenih dvodnevnih razgovora dve strane u Teheranu.

Severna Koreja zatražila direktne vojne razgovore sa Sjedinjenim Državama

Severna Koreja je zatražila direktne vojne razgovore sa Sjedinjenim Državama, na kojima bi se razmotrili mir i bezbednosna situacija na Korejskom poluostrvu. U saopštenju koje je prenela zvanična severnokorejska Centralna novinska agencija, predlaže se da u razgovorima učestvuje i predstavnik Ujedinjenih nacija. Međutim, američki predstavnik za razgovore o nuklearnim pitanjima, Kristofer Hil, izjavio je da će o miru i bezbednosnim pitanjima moći da se razgovara tk kada Severna Koreja prekine svoj nuklearni program. Hil je u Japanu rekao novinarima da očekuje da Pjongjang do kraja godine poptpuno zatvori svoj glavni nuklearni reaktor.

XS
SM
MD
LG