Linkovi

Server: Mimo Saveta bezbednosti -- nezavisnost Kosova opasna solucija


Srbija je odbacila najnoviji nacrt rezolucije o Kosovu mada on ne sadrži odredbu o automatskom usvajanju nadzirane nezavisnosti za Kosovo ukoliko se u roku od naredna 4 meseca ne nadje kompromisno rešenje. Rusija još uvek nije dala zvaničnu ocenu najnovijeg predloga, ali, ako je suditi do dosadašnjim potezima Moskve, ona neće prihvatiti ništa što Beograd odbacuje. U razgovoru sa novinarom Albanskog servisa Glasa Amerike Ilirom Ikonomijem, stručnjak za Balkan pri Institutu za mir Danijel Server kaže da delegiranje kosovskog pitanja ministru inostranih poslova Rusije i državnom sekretaru SAD odražava neuspeh američke diplomatije.

Glas Amerike: Ako Rusija ostane pri odbacivanju nove rezolucije, a kosovski parlament proglasi nezavisnost, da li bi moglo da dodje do razdora izmedju SAD i Evrope?

Server: Moglo bi, i to je nešto što bi Amerikanci trebalo da izbegnu. Potrebno je da postignu dogovor sa vodećim evropskim zemljama o priznavanju nezavisnosti Kosova, ako ona bude proglašena. Ali, moglo bi doći i do drugih problema: bez blagoslova SB nema rasporedjivnja snaga EU i medjunarondog prisustva jer je malo verovatno da bi svih 27 zemalja EU pristalo na to. Najgori mogući scenario za kosovske Albance je izbijanje nasilja koje bi obezbedilo da Kosovo ne bude priznato. Jedino rešenje je da se status Kosova definiše u Savetu bezbednosti jer sve što se uradi van njegovih okvira postavlja presedan za dodatne odluke.

Server ipak misli da je priznavanje nezavisnosti Kosova bez adekvatne rezolucije poslednji izbor i da će Rusija i Srbija morati to da prihvate ukoliko bude postojala većinska saglasnost da se krene tim pravcem.

Glas Amerike: Da li ideja Evropljana o odlaganju rezolucije najavljuje nove neizvesnosti?

Server: Mislim da da. Činjenica je da neke evropske zemlje ne žele rešenje bez saglasnosti Beograda... Isto tako je činjenica da će odlaganje izazvati nove probleme, i to ne samo na Kosovu nego i u Srbiji. Radikalna stranka i ekstremisti u Srbiji jačaju, demokratski orijentisane snage slabe. Srbija ne može da bude demokratska zemlja i da drži pod kontrolom milion i 800 hiljada Albanaca koje ne smatra sastavnim delom svog biračkog tela jer, da je suprotno, nikada ne bi mogla da usvoji nov ustav. Srbija ima izbor: ili da ima Kosovo ili da bude demokratska zemlja. I jedno i drugo jednostavno nije izvodljivo.

Glas Amerike: Koliko dugo albanski lideri u Prištini mogu da održavaju status kvo dok pritisak albanske javnosti, koja traži ispunjenje obećanja o nezavisnosti, raste.

Server: Umereni lideri na Kosovu dali su narodu obećanja zato što je njima nešto prethodno obećano. U demokratskom sistemu lideri odgovoraju za neuspehe. Mislim da je to ozbiljna opasnost...

XS
SM
MD
LG