Linkovi

Bivša prva dama Amerike - Lejdi Bird Džonson preminula u 95 godini života


Bivša prva dama Amerike - Lejdi Bird Džonson preminula je u 95 godini. Saopšteno je da je udovica predsednika Lindona Džonsona umrla prirodnom smrću juče u svom domu u Ostinu u Teksasu. Tokom predsedničkog mandata njenog supruga, Lejdi Bird Džonson uticala je da Kongres da odobri zakonski predlog o ulepšavanju autoputeva i zalagala se za ulepšavanje izgleda glavnog grada. Džonsonovi su imali dve ćerke. Lejdi Bird je primljena u bolnicu prošle nedelje zbog groznice i drugih, za sada nepoznatih simptoma.

Trajni legat Lejdi Brd Džonson su njena ljubazna pojava u vreme tragedije, neumorna nastojanja da se Amerika ulepša i svakako postojana podrška političkoj karijeri svog supruga.

Rodjena je kao Klaudia Alta Tejlor, u decembru 1912. Dobila je kao dete nadimak Lejdi Bird od jedne medicinske sestre. Kao kćerka rančera studirala je umetnost i novinarstvo na Univerzitetu države Teksas i diplomirala 1934. Iste godine srela je Lindona Džonsona.

“Oboje smo znali da smo bolji skupa no što bi bili jedno bez drugog“, govorila je Lejdi Bird Džonson kojoj se pripisuju zasluge za podršku koju je njen muž dao programu ranog razvoja dece, poznatom po nazivu ”Head start“. Takodje se, zajednos sa predsenikom Lindonom Džonsonom, zalagala za rat protiv siromaštva.

Lejdi Bird je bila u automobilskoj pratnji sa svojim suprugom u Dalasu 22. novembra 1963.godine, kad je izvršen atentat na predsednika Kenedija. Neposredno nakon toga, stajala kraj svog muža u predsedničkom avionu Air Force One, dok je polagao predsedničku zakletvu.

”Činilo mi se da sam na pozornici i da igram neuvežbanu rolu, koju čak nisam ni pročitala“, prosećala se Lejdi Bird.

I dok se predsednik Džonson suočavao sa problemima poput rata u Vijetnamu i protesta zagovornika socijalnih i gradjanska prava i sloboda, Lejdi Bird Džonson je počela kampanju za ulepšavanje Amerike.

Lindon Džonson je napustio predsednički položaj 1969. i umro četiri godine kasnije. Nakon njegove smrti, gospodja Džonson je radila projektima zaštite čovekove sredine.

XS
SM
MD
LG