Linkovi

Vrednost dolara pada, u Rusiji se vraćaju rubljama


Vrednost dolara pala je na rekorno nizak nivo u odnosu na euro i na najmanju vrednost u odnosu na britansku funtu u proteklih 26 godina.

Vrednost eura je u jednom trenutku dosegla skoro 1.38 dolara, a funta dostigla 2 dolara i 3 centa.

Trgovci se oslobađaju dolara u strahu da će problemi na tržištu nekretnina usporiti američki ekonomski rast, a potražnja za funtom bila je veća u očekivanju da britanska centralna banka možda podigne kamatne stope - što bi u konačnom povećalo zaradu onih koji su investirali u britansku valutu.

Rusi prodaju dolare

Ruska Centralna banka ukazuje da naglo opada količina američkih dolara u privatnom opticaju u Rusiji. Prema istom saopštenju, Rusi sve više novca prebacuju u inostranstvo i stiču sve više poverenja u ekonomsko zdravlje svoje zemlje.

Prema najnovijih podacima ruske Centralne banke, od 2002. godine do prvog jula ove godine, sredstva koja privatni gradjani drže u dolarskoj valuti opala su sa 35 milijardi na svega 12 milijardi. Denis Rodionov, direktor investicione firme ”Brajt majnds kapital“ u Moskvi, kaže da Rusi dolarima kupuju rublje zbog neizvesnosti oko američkog budžetskog deficita i negativnog trgovinskog bilansa. Rublja postaje, kaže on, sve stabilnija valuta.

Vrednost rublje u proteklih nekoliko godina raste u odnosu na dolar i ušteda u rubljama ubira veći interes, naglašava Radionov. Ruska Centralna banka ukazuje u odvojenom izveštaju da je prošle godine iz Rusije otišlo skoro 19 milijardi dolara, a novac sa privatnih računa čini 54% te sume koja je mahom korišćena u trgovinskoj razmeni, posebno sa Kinom.

Analitičari ukazuju da taj trend ukazuje da Rusi kupuju novu tehnologiju i da diversifikacijom svojih sredstava žele da preduprede moguće finansijske gubitke. Medjutim, Anton Stručinevski, viši saradnik moskovske investicione fime ”Trojka-dijalog“ kaže da je ipak veći dotok novca u Rusiju.

Prošle godine je 41 milijarda dolara ušla u Rusiju, a samo u drugom kvartalu ove godine dotok novca premašuje 50 milijardi dolara, napominje Stručinevski. Rodionov ukazuje da Ukrajinci, Uzbekistanci i Tadžikistanci na privremenom radu u Rusiji igraju pozitivnu ulogu: pošto u Rusiji vlada nestašica jeftine radne snage i obim populacije opada, strani radnici su dobrodošli, a novac koji šalju kući doprinosi razvoju privrede u njihovim matičnim državama.

Analitičari ukazuju i da su mnogi Rusi posle kolapsa Sovjetskog saveza i finansijske krize 1998. kupili dolare pa im sada teško pada da ih prodaju za ispod 26 rubalja po dolaru za koji su pre tri godine plaćali 30 rubalja.

XS
SM
MD
LG