Linkovi

Troruki robot radiće na Međunarodnoj orbitalnoj stanici


Evropska svemirska agencija ESA, u saradnji sa jednim konzorcijumom sa sedištem u Francuskoj, konstruisala je trorukog robota koji bi trebalo da pomaže astronautima u održavanju Međunarodne orbitalne stanice.

Robot nazvan ”eurobot“ nije humanoidnog oblika već liči na plitku platformu na koju su pričvršćene tri ruke, po veličini i snazi slične ljudskim rukama, s tim što umesto tri imaju po sedam zglobova. Samim tim pokretljivije su, a usto su opremljene i svetlima i video kamerama.

Prilikom testova u simuliranom bestežinskom stanju, u dubokom bazenu Evropskog astronautskog centra, u Kelnu, eurobot je pokazao da ume vešto da se vere po modelu evropskog modula orbitalne stanice, hvatajući se za spoljne rukohvate. Kada mu se jedan francuski astronaut u svemirskom odelu pridružio u bazenu, eurobot mu je pružio odvijač, a onda usmerio svoje svetlo na mesto na kome je astronaut upotrebio alatku.

Tvorci ovog robota kažu da će on moći da obavlja zadatke samostalno, ali i pomoću daljinske kontrole, što znači da će astronauti iz unutrašnjosti stanice moći da ga koriste za manje komplikovane poslove održavanja stanice ili pak kao pomoćnika kada te radove obavljaju astronauti. Naučnici takodje razvijaju nekoliko tipova ruku za eurobota, specifično namenjenih različitim poslovima.

Predviđa se da bi sličan robot mogao da se upotrebi u ekspedicijama sa ljudskom posadom na mesecu i Marsu. Link sa dodatnim informacijama i videom naći ćete na ovoj adresi http://www.esa.int/esaCP/SEMA6RNSP3F_index_0.html.

XS
SM
MD
LG