Linkovi

U Potočarima sahranjeni posmrtni ostaci 465 identifikovanih žrtava


U Memorijalnom centru "Srebrenica - Potočari" na dvanaestu godišnjicu masakra što su ga nad bošnjačkim muškarcima i dječacima 11. jula 1995. godine počinili pripadnici Vojske bosanskih Srba ukopni su posmrtni ostaci 465 identifikovanih srebreničkih Bošnjaka.

Prema podacima Haškog tribunla u periodu od 11. do 16. jula 1995. godine likvidirano je preko 7 hiljada srebreničana, a sa današnjim danom broj identifikovanih i ukopanih žrtava u iznositi 2 907.

Vjerski obred predvodio je poglavar islamske zajednice u BiH reis-ulema Mustafa Cerić. On je rekao da se treba "Bogu moliti da nasilnicima oduzme mač, a slabima podari moć vjere u istinu u pravdu".

"Molimo te Bože da tuga bude nada, osveta bude pravda, a majčina sudbina bude molitva da se nikada nikome više ne dogodi Srebrenica", rekao je Cerić.

Komemoraciji i ukopu su uz članove porodica žrtava i preživjelih srebreničana prisustvovali i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak, glavna tužiteljica Haškog tribunala Karla del Ponte, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, te savjetnik predsjednika Vlade Republike Srpske Miladin Dragičević.

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak istakao je da je prioritet u njegovom radu da se sazna ko su počinioci zločina i da oni budu osudjeni. Najavio je da će OHR, na čijem je čelu, u saradnji sa vlastima BiH i susjednih država, dati sve od sebe da što pre budu uhapšeni haški optuženici Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Vršilac dužnosti šefa misije OEBS-a u BiH Vadim Kuznjecov ocijenio je da "užasni zločini počinjeni u Srebrenici pre dvanaest godina ostaju bolno podsjećanje ne samo za gradjane BiH nego i za svjetsku zajednicu". Dodao je da će medjunarodna zajednica u BiH nastaviti da izražava poštovanje žrtvama i pruža podršku njihovim porodicama u potrazi za pravdom.

Misija OEBS-a u BiH i dalje će nastaviti da ulaže napore u okviru svog mandata na predstavljanju pomirenja i saradnje medju svim gradjanima i narodima u BiH, rekao je Kuznjecov.

Govoreći na komemorativnom skupu u Potočarima ,načelnik opštine Srebrenica Abdurahman Malkić istakao je da je Srebrenica mjesto ispita savjesti za sve narode i zbog toga mora da bude institucija sjećanja i pamćenja, ali i uzdizanja, razvoja, solidarisanja i uvažavanja različitog.

Malkić je i ovom prilikom upozorio da se proces identifikacije žrtava odvija sporo i da će po svemu sudeći proći godine prije nego to bude okončano.

Naglašavajući da se prošlost ne može promijeniti Malkić je kazao:

"Naš dug je da obezbijedimo istinu, zadovoljenje pravde i otkrijemo imena onih koji su počinili zločine, i da se nikada ne zaborave nevine žrtve. Neka prošlost bude vječna opomena da se zlo mora prepoznati i imenovati u samom početku".

Načelnik opštine Srebrenica poručio je da se svi moraju suprotstaviti govoru netolerancije i mržnje prije nego što se pretvori u, kako je naveo, "činove užasa".

Do sada je u Memorijalnom centru u Potočarima sahranjeno oko 2.500 osoba identifikovanih osoba.

Medjunarodni sud pravde u Hagu donio je ove godine presudu prema kojoj su zločin genocida u Srebrenici počinile vojne snage Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG