Linkovi

Priština sumnja da se o statusu Kosova može odlučiti u UN


Najviši zvaničnici kosovskih Albanaca su danas u Brislu naglasili da nemaju namjeru da pregovraraju sa Beogradom o konačnom kosovskom statusu - po njima, sve je već rečeno planom specijalnog izaslanika Ahtisarija. Uz to, iskazali su sumnju da Savjet bezbjednosti može biti mjesto gdje će se razriješiti pitanje Kosova - umjesto Njujorka, pozivaju Brisel da preuzme inicijativu. Poziv na snažnije evropsko liderstvo u kosovskom procesu stiže i od evropskog komesara za proširenje.

Sudeći prema izjavama nakon današnjeg susreta kosovskog predsjednika, Fatmira Sejdiua i premijera Agima Čekua sa visokim predstavnikom EU, Havijerom Solanom, najviši kosovski zvaničnici gube strpljenje i uvjerenje da će Savjet bezbjednosti razriješiti pitanje kosovske budućnosti.

Umjesto da čeka na odluke koje će se donijeti u Njujorku, tako premijer Kosova, Agim Čeku poziva zvanični Brisel da preuzme liderstvo u završnici kosovskog procesa:

"Zaista smo odlučni da saradjujemo sa Evropom, Amerikom, sa cijelom medjunarodnom zajednicom. Zaista želimo medjunarodno rješenje za Kosovo. Ali takodje tražimo jasne smjernice koje će voditi prema brzom i sigurnom prepoznavanju kosovske nezavisnosti. Kosovo je spremno za to i traži korake u tom pravcu. Nama se čini da nećemo imati prihvatljivu rezoluciju Savjeta bezbjednosti- za nas nioje dovoljno da države govore kako svi iščekuju rezoluciju Savjjeta bezbjednosti. Zato moramo da prestanemo sa iluzijom da Savjet bezbjednosti ima odgovre na sva pitanja, zato pozivamo na novi pristup, hrabriji pristup pitanju kosovskog statusa. Kosovo je u Evropi- ono je evropski problem danas, biće i sutra, ako odmah ne nadjemo put naprijed. Zbog Kosova, evropski jugoistok je još uviojek nedovršeni posao- mi jesmo veliki izazov ali i velika prilika za jedinstveno evropsko rješenje, da evropskaz misija pokaže svoju efikasnost na Kosovu. Mi smo u punoj mjeri spremni da, radeći zajedno sa EU i sa ostalima, u punoj mjeri primjenimo Ahtisarijev paket što je prije moguće".

Visoki predstavnik EU, Havijer Solana, naglašava da nije vrijeme da se odustane od rješenja koje bi došlo od strane Savjeta bezbjednosti, ponavljajući poznate evropske stavove:

"Ne dijelim pristup premijera Čekua i pesimizam prema UN-u. Vjeruem u UN, i mi ćemo se truditi da radimo blisko i predano sa UN-om koje su, na kraju, samo srce mulilateralnog sistema- mislim da bi za sve trebalo da bude od velike važnosti da taj sistem funkcioniše".

Predsjednik Kosova, Fatmir Sejdiu kaže:

"Želimo rezuluciju koja će podržati nezavisnost Kosova , što će nam omogućiti da nezavisno krenemo prema integracijama. Još u Beču, kada je proces zaključen, opredjelili smo se da ćemo u potpunosti primjeniti Ahtisarijeve prijedloge".

Kako je sasvim sigurno da sve zaiteresirane styrane očekuju novu rezoluciju Savjeta bezbjednosti koja će, umjesto konačnog statusa, odrediti nastavak puta do njega, posredstvom pregovora vjerovatnog trajanja od 120 dana, tako je neizbježno pitanje gostima iz Prištine bilo- da li će te pregovarati sa Beogradom, pitanje na koje premijer Čeku kaže:

"Možemo da ih susretnemo bilo kada- kao dobri i ravnopravni susjedi imamo dosta pitanja za razgovor u post-statusnom periodu. Želimo da imamo dobre medjususjedske odnose. Medjutim, o statusu svo završili i taj je status skoro odlučen. Predsjednik Ahtisari je iznio svoje prijedloge i za nas se o tome nema pregovora".

U isto vrijeme, govoreći pred Evropskim parlamentom u Strazburu, evropski komesar za proširenje, Olli Rehn je pozvao sve aktere kosovskog procesa da se uzdrže od jednostranih akcija- bilo dekleracija, bilo posezanja za vetom. Od Beograda traži konstruktivan pristup, a odf Savjeta bezbjednosti odgovornost za odluku koja bi trebala da donese održivo rješenje za Kosovo i region. Komesar Rehn je podsjetio da Unija podržava prijedlog izaslanika Ahtisarija kao najbolji mogući kompromis, koji će osigurati svim zajednicama na Kosovu budućnost, demokratiju i vladavinu zakona.

On upozorava da odgadjanje rješavanja procesa, zbog samog odgadjanja nikoga neće nigdje odvesti- biće to samo rizik za stabilnost Kosova, produžiti agoniju u Srbiji i odgovditi približavanje regiona Evropi.

Evropski komesar je uvjeren da je sada pravi trenutak da Unija i njene članice iskažu liderstvo i pomognu u donošenju održivog rješenja za Kosovo.

XS
SM
MD
LG