Linkovi

Karla del Ponte: BiH i Republika Srpska dobro saradjuju s Haškim sudom


Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte ocenila je danas u Sarajevu da BiH i Republika Srpska dobro saradjuju sa tribunalom u Hagu, "što dokazuje i nedavno hapšenje optuženog za ratne zločine Zdravka Tolimira". Ona je rekla da je o "dobroj saradnji" BiH sa sudom u Hagu nedavno izvestila i predstavnike EU. Karla del Ponte je izrazila nadu da će BiH nastaviti da bezuslovno saradjuje sa Haškim tribunalom i da će uskoro biti uhapšeni ostali optuženi za ratne zločine.

"Slobodna su još četiri važna begunca. Radovan Karadžić i Ratko Mladić su slobodni, a upravo je svrha Tribunala bila da se uhapse najodgovorniji za ratne zločine", rekla je tužiteljka na konferenciji za novinare u Sarajevu. Ona je izrazila nadu da će i posle njenog oslaska s mesta glavne tužiteljke, tužilaštvo u Hagu nastaviti da radi na njihovom lociranju i hapšenju.

Karla del Ponte se danas u Sarajevu sastala sa visokim predstavnikom u BiH Miroslavom Lajčakom s kojim je razgovarala o saradnji vlasti BiH sa Haškim tribunalom i podršci koju medjunarodna zajednica može pružiti radu tribunala. Lajčak je podsetio da je saradnja sa sudom u Hagu i hapšenje optuženih za ratne zločine, jedan od glavnih uslova koje BiH mora ispuniti kako bi potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Komentarišući izjave iz udruženja srebreničkih majki, koje su poručile da Karla del Ponte nije dobrodošla na sutrašnju komemoraciju i obeležavanje godišnjice genocida u tom gradu, tužiteljka je kazala da će ipak otići u Srebrenicu i razgovarati sa predstavnicima srebreničkih udruženja.

"Sastaću se s njima i pokušati da im objasnim da posao tužioca nije da hapsi. Tužilac pokušava uz razne instumente i pomoć medjunarodne zajednice da dodje do optuženih za ratne zločine. Još uvek se nadam se da će oni biti uhapšeni", izjavila je Karla del Ponte.

Karla del Ponte će se danas u Sarajevu sastati sa članovima Predsedništva BIH željkom Komšićem, Harisom Silajdžićem i šefom ureda člana Predsedništva BiH Nebojše Radmanovića, Miroslavom Vujičićem. Ona će sutra prisustvovati obeležavanju 12. godine masakra u Srebrenici.

XS
SM
MD
LG