Linkovi

UN, EU i Srbija računaju na nastavak pregovora o statusu Kosova


Evropska unija, i pored uloge UN-a procesu donošenja odluke o konačnom statusu Kosova, ima nezmenjivu ulogu u post- rezolucijskom kosovskom razvoju, danas su zajednički zaključili generalni sakretar UN-a, Ban Ki Mun i visoki predstavnik EU, Havijer Solana.

Sada je već sasvim jasno- i UN i Evropska unija, a i Srbija računaju na nastavak pregovora o budućnosti Kosova- danas su tako o Kosovu razmijenili mišljenja generalni sekraetar UN-a, Ban Ki Mun i visoki predstavnik EU, Havijer Solana, da bi, par sati posle, Solana razgovarao o istoj temi i sa ministrom spoljnih poslova Srbije, Vukom Jeremićem. Čini se da o tom pitanju nema značajnijih razmimoilaženja ključnih aktera kosovske završnice- u svakom slučaju, riječ je o jednom od aktuelnih fokusa medjunarodne zajednice, ukazuje generalni sekretar UN-a, Ban Ki Mun:

" To je jedno od najozbiljnijih pitanja sa kojim se susrećemo ovih dana zbog nedostatka progresa na rešavanju pitanja Kosova po preporukama moga specijalnog izaslanika. Mislim da bi svako odgadjanje rešavanja statusa Kosova bilo kontraproduktivno ne samo za zainteresirane strane, već i za jedinstvo Evropske unije. Ja ću o ovome da nastavim razgovore sa ključnim zainteresiranim stranama, ali trenutno je od ključne važnosti i
lidestvo i jedinstvo EU i ja ih pozivam da preuzmu liderstvo o ovom pitanju. U isto vrijeme, koristim priliku da pozovem zainteresirane strane da se uzdrže od bilo kakvih jednostranih akcija koje bi mogle da dodatno komplikuju ovo već dovoljno komplikovano pitanje".

U Briselu se sada osluškuje šta će se odlučiti u Njujorku - svi su svesni činjenice da će biti novi krug pregovora, s tim što se naglašava- pregovora sa ograničenim trajanjem, verovatno 120 dana. Ista rezolucija Saveta bezbednosti, koja odluči o nastavku pregovora, trebala
bi doneti odluku i o evropskoj misiji na Kosovu. Bez toga, ukazuje visoki predstavnik EU, Havijer Solana, neće biti angažovanja Evropljana:

"Za nas bi bilo nemoguće da idemo na teren bez mandata. Zato očekujemo rezoluciju, bez nje, bilo bi veoma teško da se to uradi".

Srpski ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solanom složili su se danas u Briselu da je, u traganju za kompromisnim rešenjem, neophodno ''što pre'' nastaviti pregovore o budućem statusu Kosova i Metohije.

''Beograd je u potpunosti spreman da nastavi pregovore. Mi ne smatramo da je potrebna nova rezolucija Saveta bezbednosti UN da bi novi pregovori počeli. Spremni smo za svaki modalitet komunikacije - direktne ili indirektne - koji bi nas vodio bliže rešenju ovog problema'', izjavio je Jeremić novinarima posle razgovora sa Solanom.

XS
SM
MD
LG