Linkovi

Spor sudija i tužilaca oko uvodne reči na suđenju Rasimu Deliću


Tužilac Deril Mandis najavio je danas u uvodnoj reči na sudjenju u haškom Tribunalu bivšem komandantu Armije BiH Rasimu Deliću da će dokazati da Delić nije ispunio svoju dužnost da spreči zločine mudžahedina nad Srbima i Hrvatima u srednjoj Bosni 1993-95 i da ništa nije učinio da kazni počinioce.

"Tužilaštvo tvrdi da je Delić kao vrhovni komandant ABiH propustio da ispuni dužnost i da spreči krivična dela ili, alternativno, da kazni počinioce, iako je bio obavešten da su zlodela počinjena. Za ta dela niko nije krivično gonjen, niti osudjen", rekao je tužilac.

Delić je u četiri tačke optužen za ubistva, silovanje i okrutno postupke nad hrvatskim i srpskim zarobljenicima 1993-95. godine, za kršenje zakona i običaja ratovanja. Govoreći o mudžahedinima u redovima Armije BiH, tužilac je rekao da su oni u Bosnu stigli 1992. i da su se borili u raznim muslimanskim jedinicama, sve dok u avgustu 1993. nije formirana njihova jedinica El Mudžahid.

Zastupnik optužbe u sudnici je prikazao naredbu Rasima Delića o formiranju jedinice El Mudžahid u okviru Trećeg korpusa ABiH, čiji je štab bio u Zenici. Mudžahedini su delovali u okolini Travnika iz svog logora u selu Mehurići, precizirao je tužilac. Prvi svedok optužbe, rekao je tužilac Mandis, sutra će biti britanski novinar Endru Hog koji je u leto 1992. intervjuisao vodju mudžahedina Abu Abdelaziza koji je pre Bosne ratovao u severnoj Africi, Kašmiru, u Avganistanu i na Filipinima.

Tužilac Mandis je citirao deo intervjua u kojem Abdelaziz kaže da se mudžahedini bore "pod vodjstvom i kontrolom" Armije BiH. Tokom uvodne reči, tužioci su prikazali i fotografije više vodećih pripadnika jedinice El Mudžahid iz Sirije, Egipta, Saudijske Arabije, napominjući da je medju mudžahedinima bilo i Pakistanaca, Turaka, Palestinaca, Alžiraca, Libijaca, Jemena, Albanaca ali i muslimana iz Engleske, Nemačke.

Optužnica tereti Delića za ubistvo i ranjavanje više zarobljenih vojnika Hrvatskog veća odbrane koje su 8. juna 1993. godine, na dan kada je on postavljen za komandanta Glavnog štaba ABIH, u selu Maline kod Travnika počinili mudžahedini iz sastava Trećeg korpusa ABiH.

General Delić je optužen i za brutalno ubistvo trojice pripadnika Vojske Republike Srpske, od kojih je jednom odsečena glava, te okrutno postupanje prema drugim srpskim vojnicima koje su u okolini Zavidovića u julu 1995. zarobili mudžahedini. Deliću se na teret stavlja i smrt oko 60 srpskih vojnika zarobljenih pošto su 11. septembra 1995. trupe pod njegovom komandom zauzele Vozuću na planini Ozren. Zarobljenici su odvedeni, a zatim su nestali
i smatraju se mrtvim.

Tadašnji komandanta Armije BiH odgovoran je, prema optužnici, i za teško maltretiranje i silovanje tri Srpkinje u logoru Kamenica. General Delić se dobrovoljno predao Haškom tribunalu u februaru 2005. godine, a u prvom pojavljivanju pred sudijom izjavio je da nije kriv. U maju 2005. pušten je na privremenu slobodu u Sarajevo, sa koje se pretprošle nedelje vratio u pritvor Tribunala u Sheveningenu.

XS
SM
MD
LG