Linkovi

Mufak al-Rubai: Irak će patiti ukoliko padne vlada Nurija al-Malikija 


Savjetnik za nacionalnu bezbednost Iraka upozorava da bi u slučaju pada vlade Nurija al-Malikija, zemlju mogao da zahvati politički uragan. Tu prognozu političke nestabilnosti, Mufak al-Rubai saopštio je u programu CNN-a, govoreći o najavama određenih političkih struktura u Iraku, da će tražiti izjašnjavanje o poverenju Malikijevoj vladi.

Savetnik za nacionalnu bezbednost, Mufak al-Rubai, kaže da ga ne iznenađuje da parlamentarne grupe radikala i ekstremista nisu zadovoljne radom vlade. Međutim, on ističe da Malikijeva vlada radi na nacionalnom jedinstvu, pa bi u slučaju njenog eventualnog obaranja - i proces pomirenja mogao da bude poremećen.

“Mogu vam reći samo jedno. Posle odlaska Malikija, Irak bi zahvatio politički uragan. Ovo je vrlo važno saopštiti i zapadnoj javnosti i arapskom svetu i široj muslimanskoj javnosti."

Rubai veruje da bi u slučaju obaranja Malikijeve vlade Irak bio suočen sa političkim haosom i ekstremnom neizvesnošću. Istovremeno, u Iraku se produbljuje jaz premijera i njegovog nekadašnjeg saveznika, radikalnog klerika Moktade al Sadra. Šiitske milicije lojalne Al-Sadru okrivljuju se za podstrekivanje i učešće u sektaškom nasilju, u kome su u protekle dve godine poginule hiljade Iračana. Maliki je nedavno optužio lidere Sadrovog pokreta da se nisu jasno distancirali od nasilja. U odgovoru na te optužbe, Sadrov portparol je poručio da je premijer Maliki američka marioneta.

Mufak al-Rubai je, govoreći za CNN, takođe revidirao svoje tvrdnje iz februara - da se uticaj Irana u njegovoj zemlji smanjuje.

"Moja optimistična procena iz februara je očigledno bila pogrešna i – na žalost - sada možemo viđeti neku vrstu mešanja u unutrašnje strvari Iraka. Mi u iračkoj vladi to najoštrije osuđujemo”.

Rubai je svoj stav o mešanju Teherana u iračke unutrašnje poslove saopštio nekoliko dana pošto su američki vojni zvaničnici saopštili da imaju dokaze da je Iran umešan u naoružavanje šiitskih milicija u Iraku i da im pomaže u planiranju napada na američke snage. Američka politika u Iraku naćiće se na vrhu dnevnog reda rasprava na Kapitol Hilu tokom narednih nekoliko nedelja, pošto se zakodavci u Kongresu pripremaju za debatu o predlozima za povlačenje trupa iz Iraka i ograničavanje budžeta za vojne operacije.

XS
SM
MD
LG