Linkovi

Karla del Ponte: Ne znam gdje je Karadžić, Crna Gora da pojača saradnju


Glavna tužiteljka haškog Suda Karla del Ponte zatražila je danas u Podgorici od crnogorskih vlasti da konkretizuju saradnju sa Tribunalom i Policijom Srbije u hvatanju Radovana Karadžića i ostalih haških bjegunaca. Del Ponte je posle susreta sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem kazala da ne zna gdje se krije Karadžić i da je u Podgoricu došla da sa vlastima razovara o tome "kako da se utvrdi koliko ovdje ima Karadžića, kako bi možda otkrili pravog".

Karla del Ponte je ponovila da je najvažnija stvar da Radovan Karadžić i Ratko Mladić ne ostanu nekažnjeni i da se nastave aktivnosti na njihovom hapšenju i kažnjavanju. Ona je ocijenila nedopustvim to što se penzionisani general srpske policije Vlastimir Djorđević dugo krio u Crnoj Gori pod lažnim imenom Karadžić i saopštila da je u Podgoricu došla da bi se sa vlastima dogovorila kako da se ubuduće izbjegnu takve situacije.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ponovio je da je Crna Gora za punu saradnju sa haškim Sudom, te da je spremna da preduzme sve konkretne mere kako bi se ta saradnja pokazala efikasnom. Vujanović je kazao da je Del Ponte tražila intenzivniju saradnju policija Crne Gore i Srbije koje bi kroz zajedničku aktivnost pokazali uspješnu saradnju sa Sudom u Hagu.

Del Ponet je o tome razgovarala i sa premijerom Željkom Šturanovićem i čelnicima Agencije za nacionalnu bezbjednost Duškom Markovićem i Veselinom Veljovićem.

Govoreći o svojoj inicijativi da se haškim osuđenicima sudi pred sudovima zemalja iz kojih potiču, Del Ponte je kazala da je ideja potekla od vlasti u Beogradu i Sarajevu, i ocijenila da bi to pomoglo pomirenju u regionu. Ona je pozdravila inicijativu državnog tužioca Crne Gore Vesne Medenice za međusobnu saradnju u obezbeđenju informacija za krivično gonjenje počinilaca ratnih zločina.

Medenica je najavila da će od Tužilaštva u Hagu tražiti dokumentaciju slučaja Morinj - sabirnog centra kod Risna gde su tokom rata 1990-ih godina mučeni civili i ratni zarobljenici sa dubrovačkog područja. Viši drzavni tužilac u Podgorici je neposredno uoči posjete Karle del Ponte pokrenuo istragu protiv šest pripadnika bivše JNA zbog sumnje da su u Morinju počinili ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Iz Tribunala je saopšteno da će osim Crne Gore, Del Ponte posjetiti Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

XS
SM
MD
LG