Linkovi

Izraelska vlada odobrila oslobađanje 250 zatvorenika Fataha


Izraelska vlada odobrila je oslobadjanje 250 palestinskih zatvorenika pripadnika partije Fatah pro-zapadnog palestinskog predsednika Mahmuda Abasa. Cilj je da se ojača umerena Abasov vlada na Zapadnoj obali nakon nasilnog preuzimanja Gaze od strane islamističke ekstremističke grupe Hamas, prošlog meseca.

Premijer Ehud Olmert izjavio je da Izrael želi da iskoristi sve načine za jačanje umerenih Palestinaca. On je dodao da bi puštanje zatvorenika moglo da stvori uslove za ponovno započinjanje mirovnih pregovora. Kako bi smanjio zabrinutost u izraelskom javnom mnjenju , Olmert je naglasio za zatvorenici koji bi bili oslobodjeni nemaju , kako je rekao «jevrejsku krv na svojim rukama», što znači da nisu direktno učestvovali u terorističkim napadima. To će biti izraelsko prvo oslobadjanje zatvorenika u više od dve godine. Abasova vlada pozdravila je taj potez ali je istakla da to nije dovoljno. Ašraf Al Ajrami je palestinski ministar za pitanje zatvorenika.

«Postoji 10.500 palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima», izjavio je Al Ajrami izraelskom radiju. Tako da je, rekao je on, oslobadjanje 250 zatvorenika veoma mali broj. On je takodje pozvao Izrael da oslobodi uticajnije zatvorenike koji bi mogli da utiču na palestinsku zajednicu da podrži mirovni proces. Hamas je odbacio puštanje zatvorenika. On je saopštio da činjenica da će jedino biti oslobodjeni zatvorenici pripadnici rivalske frakcije Fatah, pokazuje da Abas saradjuje sa Izraelom. Izraelci koji se protive oslobadjanju zatvorenika opisuju to kao nagradu za teror.

XS
SM
MD
LG