Linkovi

Danijel Frid: SAD veruju da je Crnoj Gori mesto u Evropskoj uniji


Sjedinjene Američke Države podržavaju budućnost Crne Gore u Evropi, jer vjeruju da joj je mjesto u Evropskoj uniji, ocijenio je danas pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu Danijel Frid.

’’Podržavamo budućnost Crne Gore u Evropi. Vjerujem da EU dobro razumije da je ovom regionu potrebna budućnost u Evropi. Članstvo u EU samo po sebi nije pravo, to je nešto što se mora zaslužiti, a uslovi su teški, i treba takvi da budu’’, kazao je Frid na konferenciji za novinare.

On je rekao da ne zna i da se može saopštiti »tačan raspored kada Crna Gora treba da se pridruži EU«.

’’To je nešto što treba da razrade Crna Gora i EU. Čitav niz zemalja u ovom dijelu svijeta je uspješno pregovarao sa EU, možete sarađivati sa njima. Ne znam da odredim broj godina, ali mislim, kada taj proces jednom počne, da će biti uspješan’’, ocijenio je Frid.

On je kazao da bi SAD pozdravile interesovanje Crne Gore da se pridruži NATO, ali i da je to odluka koju ta država mora sama donijeti. ‘’NATO nije Varšavski pakt, Alijansa želi u svom članstvu zemlje koje to žele da budu’’.

Upitan kako bi Crna Gora mogla da doprinese NATO, Frid je odgovorio da je NATO vojni savez, kao i da Crna Gora ima snažnu vojnu tradiciju. ‘’Crnogorci su dobri vojnici, vaša istorija to pokazije i potvrđuje’’. On je ponovio da u NATO ne smatraju da bi svaka zemlja, pogotovu manje države, trebalo da razviju velike borbene snage.

’’Kako Crna Gora bude razvijala svoju vojsku i odluči kako želi da sarađuje sa NATO, onda može razviti neku posebnu spcijalnost i to će Alijansa pozdraviti. Ali, ona to treba sama da razradi’’, naveo je on.

Frid je kazao da će ulazak Crne Gore u NATO zavisiti od brzine reformi vojske i ispunjavanja kriterijuma Alijanse. On je dodao da su EU i NATO organizacije koje su zasnovane na vrijednostima i demokratiji.

’’Vaša budućnost je više u vašim rukama nego što mislite. Vi možete biti kreatori sopstvene sudbine. A to znači sloboda i suverenitet’’, rekao je on.

Frid je najavio da će, kada se vrati u Vašington, podstaći uspostavljanje ambasade u Podgorici sa svim neophodnim kapacitetima za izdavanje viza.

’’Vi ste normalna zemlja, nezavisna, i američka ambasada mora da pruža sve uobičajene usluge. Biće nam potrebnom malo vremena da bi razvili taj kapacitet, ali ja ću učiniti sve da se to dogodi što je prije moguće’’, poručio je Frid.

Upitan hoće li SAD ukinuti vize za crnogorske građane jer će kompanija iz te zemlje raditi lična dokumenta za potrebe Crna Gore, on je naveo da prvo moraju biti razvijeni kapaciteti za izdavanje viza u Podgorici.

On je upozorio da je to je proces koji zahtijeva vrijeme. ‘’Idemo korak po korak’’, zaključio je Frid.

Šturanović: Partnerstvo sa SAD ima strateški značaj

Partnerstvo Sjedinjenih Američkih Država sa Crnom Gorom ima strateški značaj, ocijenio je danas premijer Željko Šturanović, prilikom susreta sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu Danijelom Fridom.

Šturanović je naglasio da političke odnose sa SAD-om karakteriše visok stepen razumijevanja i obostran interes za unapređivanje bilateralne saradnje u svim oblastima.

"U dužem periodu, uvažavajući reformski put i konstruktivnu ulogu i poziciju Crne Gore u regionu, njen doprinos stabilnosti i bezbjednosti regiona, američka administracija, odnosno americki narod je pružao značajnu podršku ekonomskom razvoju, demokratskim i reformskim procesima u Crnoj Gori", kazao je on.

Premijer je istakao da su evro-atlanske integracije strateški prioritet Crne Gore, napominjući da se Crna Gora u procesu evropskih i evro-atlanskih integracija zalaže da se svaka zemlja prati pojedinačno i da napreduje u skladu sa postignutim rezultatima.

"Crna Gora je opredijeljena da pruži doprinos u borbi protiv terorizma i sprečavanju širenja oružja za masovno uništenje i u tom cilju, podržava Globalnu inicijativu za borbu protiv nuklearnog terorizma i Inicijativu za bezbjednost proliferacije", kazao je Šturanović.

On je naglasio da Crna Gora cijeni dosadašnju pomoć SAD-a, posebno u reformi sektora odbrane i ocijenio izuzetno značajnim nastavak saradnje na putu napretka u evro-atlanskim integracijama.

Frid je izrazio zadovoljstvo postignutim rezultatima, podržao napore Crne Gore na putu evropskih i evro-atlanskih integracija i obećao nastavak podrške i pomoći Amerike konstruktivnoj ulozi Crne Gore i učvršćivanju njene pozicije kao faktora regionalne stabilnosti.

"Izrazio je zadovoljstvo podrškom i saradnjom koju su dobili od Vlade Crne Gore u borbi protiv međunarodnog terorizma, kao i u drugim oblastima", kaže se u saopštenju iz crnogorske Vlade.

Ocjenjeno je da su dobri politički odnosi, unutrašnja makroekonomska i politička stabilnost, članstvo Crne Gore u MMF-u, Svjetskoj banci i međunarodnim finansijskim institucija, izvjesnost skorog potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i regulisanja članstva u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, dobro polazište podizanja nivoa i kvaliteta ekonomske saradnje dvije zemlje.

U cilju stvaranja pretpostavki unapređivanja ekonomske saradnje, veće sigurnosti investicija i ulaska američkih firmi na crnogorsko tržište, prioritetnim se ocjenjuje sagledavanje stanja bilateralnih sporazuma između dvije zemlje. "Sa posebnim akcentom na sporazume o ekonomskoj, tehničkoj i drugoj saradnji, podsticanju investicija i zaštiti investicija od nekomercijalnih rizika".

Crna Gora je izrazila interes za puno članstvo u Jadranskoj povelji, nakon što je dobila status posmatrača, krajem prošle godine.

"Crna Gora, kao posmatrač, očekuje da bude pozvana na sastanak Procesa saradnje ministara odbrane Jugoistočne Evrope, koji će biti održan u oktobru u Ukrajini", navodi se u saopštenju.

Vujanović: SAD će podržati sve integracione procese Crne Gore

Sjedinjene Američke Države podržaće sve integracione procese Crne Gore, ocijenio je danas pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska pitanja Danijel Frid.

Njega je u Podgorici primio crnogorski predsjednik Filip Vujanović i prenio mu zadovoljstvo rezultatima svoje nedavne posjete SAD.

Vujanović je podsjetio da se tokom boravka u SAD sreo sa državnim sekretarom Kondolizom Rajs sa kojom je potpisao SOFA sporazum „koji ima poseban značaj i vrijednost za razvoj budućih odnosa dvije države“.

Vujanović je Fridu saopštio integracione prioritete Crne Gore u okviru bezbjednosnih i evropskih integracija, navodeći da očekuje da će SAD, kao i do sada, bilateralno i u okviru međunarodnih organizacija, podržati Crnu Goru.

I Frid je uspješnom ocijenio nedavnu posjetu Vujanovića Americi, i saopštio da je ona „novi krupan doprinos i inače kvalitetnim i sadržajnim odnosima SAD i Crne Gore“.

Iz kabineta crnogorskog predsjednika saopšteno je da su Vujanović i Frid razgovarali i o regionalnim pitanjima, uključujući i pitanje Kosova, „iznoseći crnogorske i američke, javnosti poznate stavove“.

Roćen: Potvrda saradnje SAD i Crne Gore

Šef diplomatije Milan Roćen pozdravio je posjetu Podgorici Danijela Frida, prvog visokog predstavnika američke administracije nakon obnove crnogorske nezavisnosti i ocijenio da je to potvrda spremnosti Sjedinjenih Država da dalje jača saradnju i partnerske odnose sa Crnom Gorom.

Roćen je danas primio pomoćnika američkog Državnog sekretara za evropska pitanja.

Roćen je sagovornika upoznao sa pozitivnim markoekonomskim parametrima, koji dinamičnim trendom rasta podržavaju sveukupan napredak Crne Gore.

"Ministar je ponovio posvećenost Crne Gore što bržem i kvalitetnijem približavanju EU i NATO, i iznio očekivanje da će na tom putu imati punu podršku SAD", kaže se u saopštenju.

Frid je posebno istakao da SAD i EU dijele zajedničke vrijednosti i interese u regionu, i da evropske i evroatlantske integracije predstavljaju komplementarne procese, koji se međusobno ne isključuju.

"Frid je ponovio spremnost daljeg jačanja saradnje u oblasti odbrane i intenzivnijeg prisustva američkih investitora u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Ističe se da je razgovarano i o aktuelnim kretanjima u regionu.

XS
SM
MD
LG