Linkovi

Dan uoči dolaska Del Ponte otvoren slučaj zloglasnog logora Morinj


Samo dan uoči dolaska Karle del Ponte u Podgoricu, zvanično je otvoren slučaj zloglasnog logora Morinj u kome su za vrijeme napada na Dubrovnik mučeni hrvatski civili i ratni zarobljenici

Viši državni tužilac u Podgorici podnio je Višem sudu zahtjev za sprovođenje istrage protiv šest osoba zbog osnovanje sumnje da su počinile krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u sabirnom centru Morinj.

Osumnjičeni e terete da su od 3. oktobra 1991. godine do 2. jula 1992., kao pripadnici aktivnog i rezervnog sastava Jugoslovenske narodne armije, prema civilima i ratnim zarobljenicima sa dubrovačkog područja postupali suprotno pravilima međunarodnog prava.

„Posredstvom kancelarije Vrhovnog državnog tužioca o ovoj odluci obaviješten je državni odvjetnik Republike Hrvatske“, navedneo je u saopštenju.

Iz kancelarije Višeg državnog tužioca nisu saopštena imena osumnjičenih osoba.

Crnogorski vrhovni državni tužilac Vesna Medenica ranije je najavila da će od glavne tužiteljice Haškog tribunala tražiti podatke koji se odnose na moguće slučajeve ratnih zločina na teritoriji Crne Gore.

Hoće li glavni tužilac Haškog tribunala donijeti tražene podatke, znaće se već sjutra, kada u Podgoricu stiže Karla Del Ponte koja će u glavnom gradu Crne Gore o saradnji razgovarati sa crnogorskim zvaničnicima.

Del Ponte će razgovarati s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, premijerom Željkom Šturanovićem, direktorom Agencije za nacionalnu bezbjednost Duškom Markovićem i direktorom Uprave policije Veselinom Veljovićem.

Ona je ranije kazala da Crna Gora ispunjava sve međunarodno preuzete obaveze i može zemljama u regionu poslužiti kao primjer saradnje sa Haškim tribunalom.

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Jusuf Kalamperović kazao je da niko nikada iz policije nije rekao da u Crnoj Gori nema haških optuženika, već da vlasti nemaju informaciju o tome.

On je rekao da ne zna da li se još neko od haških optuženika krije na teritoriji Crne Gore, ali da, ako se ispostavi da ih ima, neće biti izuzetaka kada se radi o hapšenju tih osoba.

„Ukoliko budemo dobili takve informacije neće biti izuzetaka kada se radi o hapšenju tih osoba“, kazao je Kalamperović.

XS
SM
MD
LG