Linkovi

Hiljade Palestinaca na sahrani devet pripadnika islamskog pokreta Hamas


Hiljade Palestinaca okupilo se danas u Gazi uoči sahrane 11 Palestinaca, uključujući i devet pripadnika vladajućeg radikalnog islamskog pokreta Hamas koji su dan ranije poginuli u izraelskom bombardovanju. Izraelska vojska je saopštila da je završila akciju u centralnom pojasu Gaze i tokom noći povukla svoje snage. Lokalni očevici su potvrdili to povlačenje.

Vojska je sa tenkovima juče ušla u pojas Gaze i tvorila vatru kada je poginulo devet pripadnika Hamasa, jedan borac pokreta Islamski džihad i jedan lekar. Hiljade ljudi je prošetalo ulicama izbegličkog kampa Burejdž, u pojasu Gaze, a neki od njih su pucali u vazduh tražeći osvetu.

"Ova krv će samo povećati našu odlučnost da proteramo neprijatelja, da ga napadnemo i da pružimo otpor do poslednje kapi krvi", saopštilo je oružano krilo Hamasa.

Bivši palestinski premijer Ismail Hanije, kojeg je pre tri nedelje smenio predsednik Mahmud Abas iz Fataha pošto je Hamas na silu zauzeo pojas Gaze i proterao snage lojalne predsedniku, osudio je izraelske operacije i zatražio od Palestinaca da uzvrate.

"Tvrdimo da naš narod ima puno pravo da se brani i da se suprotstavi ovim agresijama", rekao je Hanije, a njegove stavove je ponovio i portparol Fataha Abu Šanab.

XS
SM
MD
LG