Linkovi

Ban Ki Mun upozorava na posledice odlaganja odluke o statusu Kosova


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun ocenio je u izveštaju, koji će predstaviti Savetu bezbednosti UN u ponedeljak, da postoji opasnost da se ugrozi napredak postignut na Kosovu od 1999. godine ukoliko se ne postigne odluka o statusu.

"Ako budući status Kosova ostane nedefinisan postoji realni rizik da napredak koji su ostvarile UN i privremene institucije na Kosovu počne da se urušava", ocenio je Ban Ki Mun u izveštaju objavljenom na veb sajtu UN.

Podržavanje i konsolidovanje napretka učinjenog na Kosovu zahtevaće "konkretne izglede za okončanje procesa o budućem statusu Kosova i aktivnu i konstruktivnu saradnju svih uključenih u taj proces", navodi se u izvestaju.

Kako je dodao generalni sekretar UN, "rešavanje budućeg statusa Kosova trebalo bi zato da ostane prioritet za Savet bezbednosti i medjunarodnu zajednicu u celini".

On je ocenio da predlog specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija sadrži prave elemente za održivo rešenje za status pokrajine i pozdravio spremnost EU da ima vodeću ulogu u budućom medjunarodnom risustvu na Kosovu, predvidjenom Ahtisarijevim planom.

Ban Ki Mun naveo je i da su očekivanja kosovskih Albanaca da će pokrajina dobiti nezavisnost "u skoroj budućnosti" i dalje visoka.

U svom izveštaju, koji se odnosi na poslednja četiri meseca na Kosovu, prvi čovek Ujedinjenih nacija izneo je detalje o ekonomskoj situaciji u toj pokrajini, kao i o nastavljanju etničke podeljenosti kosovskih Albanaca i Srba i povratku prognanih.

XS
SM
MD
LG