Linkovi

Istraga terorističkih napada u Britaniji proširena i na teritoriju Australije


Sudija u Australiji odobrio je vlastima dodatna četiri dana za ispitivanje uhapšene osobe, osumnjičene u vezi sa neuspelim bombaškim napadima u Londonu i Glazgovu. Istovremeno, britanski antiteroristički zvaničnici doputovali su u Brizbejn da bi se pridružili svojim australijskim kolegama u istrazi.

Australijska policija uhapsila je 27-ogodišnjeg Mohameda Hanifa u ponedeljak u skladu sa vanrednim antiterorističkim zakonom koji dozvoljava pritvor bez podizanja optužnice i koji je tom prilikom primenjen prvi put. Hanif je jedan od osmoro osumnjičenih lekara koji su radili u britanskoj državnoj zdravstvenoj službi i jedini koji je uhapšen van Britanije.

U medjuvremenu, britanska policija je odbila da komentariše medijske izveštaje prema kojima su dvojica lekara, koji su u subotu zapaljenim automobilom uleteli u zgradu aerodroma u Glazgovu, ostavili samoubilačku poruku.

Troje osuđeno na po 10 godina robije

Trojica muslimana koji su pred britanskim sudom juče priznali krivicu po optužbi za podsticanje terorizma, osudjeni su na zatvorske kazne u trajanju do 10 godina.

Sud u Londonu osudio je Junisa Culija (Younis Tsouli), rodjenog u Maroku, na deset, britanskog državljanina Vasima Mugala na sedam i po, i Tarika al-Daura, poreklom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, na šest i po godina zatvora.

Oni su juče priznali da su preko svog veb sajta podsticali terorističke aktivnosti, delom van Britanije, ohrabrujući ubistva ne-muslimana. Policija je saopštila da su optuženi finansirali svoje aktivnosti kradjom kreditnih kartica.

XS
SM
MD
LG