Linkovi

Sjedinjene Države danas slave Dan nezavisnosti, 231. godišnjicu odvajanja od Velike Britanije


Širom Sjedinjenih Država Amerikanci danas slave veliki praznik - Dan nezavisnosti - organizujući piknike i vatromete, ali uz osećaj opreznosti. Novinarka "Glasa Amerike" Pola Vulfson izveštava da su tokom proslave 4. jula bezbednosne mere u velikim gradovima, poput Vašingtona, veoma oštre.

Predsednik Buš je imao na umu terorističke pretnje kada se jutros obratio pripadnicima oružanih snaga i njihovim porodicama u Zapadnoj Virdžiniji.

"Moramo da uspemo radi nas samih. Zarad bezbednosti naših građana moramo da podržimo naše vojnike. Moramo da podržimo iračku vladu i moramo da porazimo Al Kaidu u Iraku", rekao je predsednik.

On je branio svoju strategiju u Iraku i hvalio one koji služe u američkoj vojsci u ovim teškim vremenima.

"U ovom ratu protiv radikala i ekstremista, u ovom ratu protiv terorizma, vi pokazujete da je hrabrost koja nas je dovela do nezavisnosti pre više od dva veka i dalje prisutna - ovde u Zapadnoj Virdžiniji", istakao je Buš.

Današnjim praznikom obeležava se 231. godišnjica proglašenja nezavisnosti Sjedinjenih Država od Velike Britanije. Predsednik Buš se posle govora u Zapadnoj Virdžiniji vratio u Belu kuću gde će posmatrati tradicionalni praznični vatromet sa prijateljima i porodicom. Stotine hiljada posetilaca će, kako se očekuje, učestvovati na proslavi u glavnom gradu, te su uvedene dodatne bebednosne mere. Te mere su pooštrene na 4. jul, posle terorističkih napada 11. septembra 2001. godine. Ove godine Dan nezavisnosti se slavi posle nekoliko neuspelih napada u Velikoj Britaniji, što je navelo lokalne vlasti da povećaju prisustvo pripadnika policije na većim skupovima.

XS
SM
MD
LG