Linkovi

Novinar BBC-a oslobođen posle skoro četiri meseca zatočeništva


Novinar BBC-a Alan Džonston, koga je u martu u Pojasu Gaze otela Armija islama, grupa povezana sa al-Kaidom, oslobođen je danas posle skoro četiri meseca u zatočeništvu. Džonson je na dve odvojene konferencije za novinare, najpre u Gaza Sitiju, a zatim i u Jerusalimu, izjavio da se ono kroz šta je prošao može uporediti sa osećajem kada je neko "živ sahranjen". Posle 114 dana u zatočeništvu, on je dodao da je "nezamislivo dobro biti slobodan".

Džonston je takođe rekao da bi možda i dalje bio zarobljenik da palestinska grupa Hamas nije preuzela kontrolu nad Gazom prošlog meseca. Kako je istakao "atmosfera među njegovim otmičarima počela je da se menja" kada je Hamas porazio snage rivalske frakcije Fatah u Gazi. Pred kraj se osećao mnogo bolje, jer mu je bilo dozvoljeno da sluša radio i mogao je da čuje izveštaje BBC-a u kojem mu prijatelju upućuju poruke podrške.

Zvaničnici BBC-a izjavili su da su oduševljeni i da osećaju izuzetno olakšanje zbog činjenice da je njihov novinar slobodan. Njegovi roditelji rekli su da su presrećni, dok je britanski premijer Gordon Braun istakao da je ono što se dogodilo "veliko olakšanje". Džonstonovo oslobođenje pozdravio je i Izrael.

XS
SM
MD
LG