Linkovi

Dejvid Krejmer: Rajs i Lavrov nastojaće da se nađe put napred za Kosovo


Pošto susret predsednika Džordža Buša i Vladimira Putina nije bio samit, izostanak zvaničnih saopštenja ne bi trebalo da bude iznenadjenje, rekao je Dejvid Krejmer, zamenik pomoćnika državnog sekretara za evropska pitanja u intervjuu redakciji Glasa Amerike na ruskom jeziku.

Međutim, činjenica da susretu u Kenebankportu nisu prisustvovali brojni pomoćnici i savetnici -- bez kojih su zvanični sastanci na vrhu nezamislivi -- dokaz je da nije bilo uobičajenih taktiziranja. Odabrano društvo -- dvojica predsednika, ministri inostranih poslova i savetnici za nacionalnu bezbednost SAD i Rusije -- vodili su suštinske i otvorene razgovore u cilju unapredjenja bilateralnih odnosa koji su, priznaju obe strane, opterećeni nizom problema čija rešenja Vašingtona i Moskva drugačije vide. Jedno od njih je svakako -- status Kosova.

Krejmer: Sve što mogu da kažem jeste da ponovim reči savetnika za nacionalnu bezbednost Hedlija: o Kosovu je raspravljano i državni sekretar Kondilza Rajs i ministar inostranih poslova Sergej Lavrov biće zaduženi da rade na tom pitanju u nastojanju da se nadje put napred.

Glas Amerike: U tom smislu, neki susedi Rusije -- zapadno, severno i južno od te zemlje -- brinu da bi možda njihovi interesi mogli da budu žrtvovani zarad postizanja dogovora izmedju SAD i Rusije. Da li je njihova zabrinutost opravdana, upitan je Dejvid Krejmer?

Krejmer: Odnose sa susedima Rusije na gradimo na osnovu ruskog vidjenja stvari u Gruziji, Ukrajini ili drugde, već na osnovu razborite politike tih zemalja. Ideja o političkom pogadjanju je nešto u šta se mi ne upuštamo; ne dajemo ustupke kad su u pitanju legitimni interesi SAD ili interesi bilateralnih odnosa sa zemljama partnerima. Stoga te zemlje ne treba da brinu...

Glas Amerike: Bez obzira što Dejvid Krejmer naglašava da susretom u Kenebankportu nisu ostvareni konkretni dogovori već samo uobličeni okviri slaganja o tome u čemu se Rusija i SAD ne slažu, da li su približeni stavovi dve strane u nekim kritičnim domenima kao što su sistem raketne odbrane i status Kosova?

Krejmer: Sastanak je bio vrlo koristan u razjašnjavanju mogućih nesporazuma o stavovima dveju strana i u unapredjenju razumevanja o sistemu raketne odbrane i drugim gorućim temama. Pregovori, dijalog, biće nastavljeni na ministarskom nivou, na nivou 2 plus 2 koji će uključiti i ministre odbrane. Dvojica predsednika su stekli jasnu sliku o tome kojim putem se kreću njihove zemlje.

XS
SM
MD
LG