Linkovi

Uništavanje viška naoružanja u Crnoj Gori počelo rezanjem prvog tenka


Uništavanje viška naoružanja u Crnoj Gori počelo je danas rezanjem prvog od preko 60 tenkova u kasarni u Podgorici. Uništavanje tenkova, koje je dio MONDEM programa demilitarizacije, koštaće 6,2 miliona USD.

Na MONDEM programu sarađuju UNDP, Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju i Ministarstvo odbrane, koje je juče potpisalo Ugovor o topljenju tenkova sa nikšićkom Željezarom.

Ocijenjeno je da će ovaj proces poboljšati bezbijednost crnogorskih građana, efektno uticati na reformu vojske i intgrisati Crnu Goru u Evropsku uniju i NATO.

Ministar odbrane Boro Vučinić kazao je da proces demilitarizacije pokazuje punu spremnost vlade da se odlučno krene u rješavanje problema viška naoružanja, koje je opterećivalo Crnu Goru.

Stalni predstavnik UNDP-a u Crnoj Gori Garet Tankosić Keli najavio je dodatnu podršku MONDEM programu od 400 hiljada USD. On smatra da će uništavanje tenkova koji su, kako je kazao, 50-tih i 60-tih godina pravljeni za potrebe Hladnog rata, a korišćeni u sukobima devedesetih, doprinijeti "sveobuhvatnom održivom razvoju Crne Gore i njene integracije u EU i NATO".

Tankosić Keli je rekao da je UNDP od 2003. godine, pomogao crnogorskoj vladi da uništi blizu osam hiljada komada lakog i malokalibarskog naoružanja, više od pola miliona komada municije i oko dvije tone eksplozivnih materijala.

Zamjenik načelnika Generalštaba crnogorske vojske Dragan Samardžić rekao je da je rješavanje problema viška naoružanja, u kombinaciji sa uspostavljanjem sigurnog skladištenja koje odgovara NATO standardima, prioritet u procesu reforme odbrane.

Šefica misije OEBS-a u Crnoj Gori Paraskiva Badesku ocijenila je da je uništenje teškog naoružanja izraz čvste opredijeljenosti Crne Gore ka jačanju mira i demokratije u zemlji, na dobrobit njenih građana.

Najavljeno je da će biti uništen 61 od ukupno 62 tenka T 55 koliko ih je u Crnoj Gori, dok će jedan biti ostavljen za muzej.


XS
SM
MD
LG