Linkovi

Američki beloglavi orao skinut sa spiska ugrožene vrste


Američki beloglavi orao, nacionalni simbol od 1782, svojevremeno je bio gotovo istrebljen - zahvaljujući lovcima i pesticidima. Međutim sada, ova velika ptičija vrsta ne samo da je opstala, nego se i razvija.

Četiri decenije otkako je proglašen ugroženom vrstom, američki beloglavi orao je skinut sa tog spiska. Ovo je istorijska nedelja za američke beloglave orlove i zakon koji ih je štitio. Nacionalni simbol je i zvanično skinut sa spiska ugroženih vrsta.
Pre dve stotine godina, američkim nebom je kružilo više od pola miliona orlova – koji su bili simbol slobode i razvoja nacije koja je ubrzano rasla.

Ali do 1963, u 48 američkih država, sem Aljaske i Havaja, ostalo je svega 400 parova, zbog zagađenja prirodne sredine, lova i pesticida. Usled hemijskog uticaja DDT-ja, ljuska orlovskih jaja se istanjila, što je dovelo do smanjivanja vrste. Kongres je na posletku zabranio upotrebu opasnih pesticida u stavio beloglavog orla na spisak vrsta obuhvaćenih Zakonom o ugroženim vrstama iz 1973. Zahvaljujući zaštiti predviđenoj tim zakonom, orlova sada ima dovoljno da mogu da budu skinuti sa spiska, kaže Deb Šefer, iz nacionalnog Društva za zaštitu ptica.

«Svi se radujemo. To je zaista ogroman uspeh», kaže on.

Cela stvar je toliko oduševila federalne zvaničnike i borce za zaštitu životne sredine, da su organizovali svečanost kod spomenika posvećenog trećem predsedniku Tomasu Džefersonu u Vašingtonu, kojoj je prisustvovao i sekretar za unutrašnje poslove, Dirk Kemthorn.

«Orao se vratio. Imam čast da objavim da je Sekretarijat za unutrašnje poslove doneo odluku da američkog beloglavog orla skine sa Spiska ugroženih vrsta», rekao je Kemthorn.

Programi za oporavak vrste, od kojih su većinu vodili dobrovoljci, imali su presudnu ulogu u priči o ovom uspehu. Jedan od zaslužnih je Džon Ejkin, koji vodi program razmnožavanja ptica u Zoološkom vrtu u San Francisku.

«Znam više o tim pticama u ovoj državi. Kada smo počeli program, bilo je otprilike 38 gnezda. Danas ih ima više od dve stotine, tako da je situacija neuporedivo bolja», kaže Ejkin.

U celoj zemlji, posle decenija truda, sada ima oko deset hiljada gnezda, što je 25-ostruko povećanje u proteklih 40 godina. Na svečanosti u Vašingtonu su učestvovali i mladi i stari, a prisustvovao je i specijalni gost – Čelendžer – spaseni beloglavi orao o kojem se stara neprofitna Američka fondacija za orlove, čiji je predsednik Al Siseri.

«Ovo je veliki dan na koji smo dugo čekali. Trebalo je više od 30 godina da zaštitimo orla. Mnoge državne, federalne i privatne organizacije su radile od obale do obale, strasno i posvećeno, zbog čega je ovo veliki dan. Nadamo se da će naša nacionalna ptica leteti moćno i slobodno i za buduće naraštaje», rekao je Siseri.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG