Linkovi

Jedinstvo Evropske unije će se testirati i na pitanju statusa Kosova


Mala zemlja sa velikom zadaćom- tako se nezvanično komentariše činjenica da je od 1. jula na kormilu Evropske unije Portugal, a na stolu krupni zadaci - pre svih sporazum o institucionalom uređenju Unije, a jedan od prioriteta je, bez sumnje, i uloga predsedavajućeg EU u procesu budućnosti Kosova.

Pre nego što su portugalski predstavnici i formalno preuzeli dužnost šestomesečnog predsedavajućeg Evrospe unije, bilo je sasvim jasno kakvi ih zadaci očekuju, kao i činenica da je reč o teškoj ulozi i za veću zemlju i krupnijeg "evropskog igrača".

Pre svega, očekuje se da ekspresnom brzinom Lisabon uobliči evropski reformski sporazum na osnovu teza kakve su na nedavnom samitu postavili evropski lideri. Iako je tada bilo više reči o tome što ko neće, nego šta hoće da vidi kao evropski, zajednički okvir funkcionisanja asocijacije država, veruje se da bi, uz više sreće a manje naknadnih poljskih amandmana, Portugalci mogli do sredine oktobra da imaju sporazum na papiru. Od tada do njegovog zaživljavanja neophodne su nacionalne ratifikacije, a celi proces bi se trebao okončati do 2009. godine i evropskih parlamentarnih izbora.

Na ovom, kao i na ostalim "vrućim" pitanjima, testiraće se opet evropsko jedinstvo- zato Portugal nastoji da učini šta može- ubrza proces oko donošenja evropskog sporazuma, plašeći se da , poput Poljske, i ostale članice ne počnu da analiziraju na samitu dogovoreno. Jedinstvo će se ogledati i na pitanju Turske- prethodno dogovoreni ozbiljni pregovori sa Ankarom su se, na francusko insistiranje, pretvorili u simboličnu razmenu mišljenja o monetarnoj politici. Sam Portugal je zagovornik pristupanja Turske Uniji i, samim tim, nikako nije zagovornik ideje francuskog predsednika Sarkozija o debati o konačnim evropskim granicama, bez Turske unutar njih.

I konačno, jedinstvo će se testirati i na pitanju statusa Kosova - nije tajna da je evropsko jednoglasje o tome sada vrlo krhko. Zato su portugalski predstavnici posebno istakli- Kosovo je u vrhu agende, kao i njihov cilj da se Evropljani na tome ne podele, da, dakle, rešenje konačnog statusa Kosova bude takvo kakvo će biti prihvatljivo svima- međunardonoj zajednici, Beogradu i Prištini ali i svim evropskim članicama.

XS
SM
MD
LG