Linkovi

Američkim naslovnim stranicama dominiraju dogadjaji u Britaniji


Današnjim američkim naslovnicama dominiraju dogadjaji u Britaniji – istraga terorističkih aktivnosti ali i koncert u čast princeze Dajane, koji su organizovali njeni sinovi Vilijam i Heri. Od domaćih tema– pažnju privlači podatak da je predsednički kandidat Barak Obama prikupio u drugom kvartalu ove godine 32.5 miliona dolara, čime je daleko nadmašio sve rivale i oborio dosadašnje rekorde.

U centru pažnje je i susret američkog predsednika sa ruskim liderom Vladimirom Putinomu Mejnu. Umesto toga, Vašington Post na naslovnoj strani objavljuje malo poznate detalje o tome kako predsednik Buš u Beloj kući održava neformalne sastanke sa vodećim američkim autorima, istoričarima, filozofima i teolozima, o čemu nisu obavešteni ni neki članovi njegovog osoblja. Kako piše Post, iako nije poznat po intelektualnoj radoznalost, predsednik koji je pretrpeo najdrastičniji politički kolaps u čitavoj generaciji sada traga za odgovorima na pitanje kakve pouke može da izvuče iz istorijskih dešavanja, šta je priroda dobra i zla u svetu posle napada 11. septembra, te kakav će sud istorija doneti o njemu, i zašto se čini da čitav svet mrzi Ameriku.

Na naslovne stranice dospela su i dva naučna otkrića. Njuz Tribjun iz države Vašington piše da su naučnici, serijom eksperimenata na miševima, utvrdili na koji način hronični stres, u kombinaciji sa nezdravom hranom, izaziva gojaznost kod ljudi. Sada su stručnjaci na dobrom putu da pronadju načine da se takvi mehanizmi zaustave, kako bi došlo do topljenja masti u organizmu. Za to vreme Baltimor San prenosi da su naučnici u Africi otkrili da slonovi ne komuniciraju samo putem zvuka nego i vibracija koje se prenose kroz tle. To otkriće moglo bi da ima implikacije po ljude, i pomogne u lečenju osoba sa oštećenim sluhom.

Los Andjeles Tajms piše da su stanovnici centra tog grada umorni od “časti” koja je pripala njihovim ulicama I zgradama da budu konstantna lokacija snimanja filmova, TV serija I reklama. “Nismo protiv snimanja filmova, već protiv snimanja koje se otrglo kontroli” kažu predstavnici organizacije nezadovoljnih gradjana, zamorenih od kamiona, rasvete, buke i prisustva filmskih ekipa u njihovom komšiluku u svako doba dana i noći, prenosi Tajms. Gradjani LA žele da sa producentskim kućama pronadju kompromisno rešenje kako bi se uspostavili neki standardi u snimanju na gradskim lokacijama.

XS
SM
MD
LG