Linkovi

Izraelski vojnici ubili Mohameda Abu al Heidja vođu vojnog krila Fatah


Izraelski vojnici ubili su vođu vojnog krila Fataha, pokreta palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, u izbegličkom logoru u Dženinu, na Zapadnoj obali, saopštili su palestinski izvori. Mohamed Abu al Heiđa ubijen je u okršaju s izraelskom vojskom u logoru koji je bio česta meta izraelskih vojnih akcija. Izraelska armija je rekla da su se vojnici našli na udaru vatre iz lakog oružja i da je potom bačena bomba na njih.

"Imao je pušku M-16 sa teleskopom. Bačena je eksplozivna naprava i izraelski vojnici su našli na udaru vatre," kazala je portparol izraelske armije.

Dvadesetpetogodšnja žrtva smatrana je bliskim saradnikom Zakarije Zubeidija, jednog od glavnih komandira Brigada mučenika Al Akse, povezanih s Fatahom. Širom Zapadne obale uhapšeno je šest traženih Palestinaca prošle noći, a među njima članovi Hamasa, Islamskog džihada i Fataha. Novi palestinski premijer Salam Fajad upozorio je da bi izraelski upadi na Zapadnu obalu mogli da podriju napore Fataha da razoruža grupe koje nemaju dozvolu za nošenja oružja.

Izraelski premijer Ehud Olmert najavio je da će nastaviti obračun s palestinskim ektremistima, uprkos najavi normalizacije odnosa s novom palestinskom vladom na Zapadnoj obali. U toj vladi nema predstavnika radikalnog islamističkog Hamasa koji je u junu silom preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze, potisnuvši bezbednosne snage lojalne umerenijem Fatahu. Olmert je to rekao dan nakon što je u izraelskim vazdušsnim napadima ubijeno sedam Palestinaca u pojasu Gaze. Izrael takođe goni ekstremiste na Zapadnoj obali, uključujući i one koji pripadaju vojnom krilu Fataha.

XS
SM
MD
LG